Πόσα κεφάλαια «σήκωσαν» το 2024 οι ελληνικές ΑΙ startups
Με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς startups που αξιοποιούν το ΑΙ στις λύσεις και τις εφαρμογές τους. Και στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη πετυχαίνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών funds από το εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «The State of AI in CEE 2024» της διαδικτυακής πλατφόρμας The Recursive, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι από τους σημαντικότερους πόλους στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων ΑΙ εφαρμογών. Μάλιστα, η Ελλάδα το 2024 βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής αναφορικά με το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων προς ΑΙ startups με ένα ποσοστό της τάξεως του 20% πίσω μόνο από την Πολωνία.
Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι ΑΙ startups με ελληνικό DNA ξεπέρασαν τα 123 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, ξεχωρίζουν startups όπως είναι η Plum, η Harbor Lab, η Kinvent, η Kaedim, η WeatherXM, η StiQ, η Icomat και η Infinite Orbits. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται σε μία σειρά από κλάδους όπως είναι το fintech (Plum), οι λύσεις για τη ναυτιλία (Harbor Lab), το διάστημα (Infinite Orbits), το cloud (StiQ) αλλά και η υγεία (Kinvent).
Στην αντίστοιχη λίστα των επενδυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα από το χώρο των VCs όπως είναι η Andreessen Horowitz, η 8VC και η Protocol Labs.
Η έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό (45%) είναι σε αρχικό στάδιο λειτουργίας (seed), αλλά ένα διόλου ευκαταφρόνητο 18% είναι σε φάση ανάπτυξης (series A), ενώ το 6% είναι σε ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο (series B).
Συνολικά, εκτιμάται ότι στα τέλη Αυγούστου του 2024 περίπου 18.500 άτομα εργάζονταν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα. Στη χώρα μας δραστηριοποιείται το 17,5% των συνολικών AI startups της περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, επίδοση που μας φέρνει πίσω μόνο από την Πολωνία (23,3%) και μπροστά από τη Ρουμανία (13,6%).
Όσον αφορά στην κατάταξη των χρηματοδοτήσεων , η Πολωνία με 171 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην πρώτη θέση, η Ελλάδα είναι δεύτερη με 123 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση είναι η Κροατία με 107 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη είναι η Ρουμανία με 69 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Σλοβακία με 39 εκατ. ευρώ και η Βουλγαρία με 29 εκατ. ευρώ.