Πόσο πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ – Εντείνονται οι συζητήσεις
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να συζητούν κατά πόσον τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, ώστε να αρχίσει η τόνωση της οικονομίας, τερματίζοντας χρόνια οικονομικού περιορισμού, όπως προκύπτει από συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το reuters.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια φέτος, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι ο στόχος είναι μια ουδέτερη ρύθμιση, όπου η κεντρική τράπεζα δεν επιβραδύνει, ούτε τονώνει την ανάπτυξη με την ελπίδα ότι αυτό θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερό.
Αν και οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισαν ότι η όποια συναίνεση απέχει ακόμη πολύ, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την τράπεζα σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι αναμένεται σήμερα.
Η πτώση του πληθωρισμού ενισχύει τις συζητήσεις
Η μετατόπιση έρχεται καθώς η οικονομική τύχη του μπλοκ επιδεινώνεται γρήγορα και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ, όπως συνέβαινε για σχεδόν μια δεκαετία πριν από την πανδημία.
Αυτό ωθεί ορισμένους – μια μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα πολιτικών – να υποστηρίξουν ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω από την καμπύλη και ότι θα χρειαστούν βαθύτερες περικοπές από ό,τι θεωρούνταν νωρίτερα για να αποτραπεί ο πληθωρισμός από το να πάει πολύ χαμηλά.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να επανεξετάσει την καθοδήγησή της για μια προσέγγιση της χάραξης πολιτικής «ανά συνεδρίαση» και να εγκαταλείψει την αναφορά σε περιοριστικά επιτόκια ως μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους καθοδικούς κινδύνους.
«Νομίζω ότι το ουδέτερο δεν είναι αρκετό», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση της συζήτησης.
«Αυτή η απόφαση απέχει ακόμη λίγο καιρό, αλλά η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και δύο χρόνια και δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα».
Ο Gediminas Simkus, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν από τους πρώτους που συζήτησαν δημοσίως αυτόν τον κίνδυνο.
«Αν εμπεδωθούν οι διαδικασίες αποπληθωρισμού… είναι πιθανό τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα από το φυσικό επίπεδο. Το έχουμε αυτό εδώ και δεκαετίες», δήλωσε αυτή την εβδομάδα. Το «ουδέτερο» αναφέρεται μερικές φορές ως «φυσικό».