Πώς είδαν οι φορείς της αγοράς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ
Την πρώτη αποτίμηση σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, κάνουν φορείς της αγοράς, μιλώντας στο CNN Greece.
Ως σημαντικότερες και προς τη σωστή κατεύθυνση, παρεμβάσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, από το 2025 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πρόκειται άλλωστε για αιτήματα τα οποία, εκπρόσωποι της αγοράς είχαν θέσει προς την κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.
Τι άκουσε και τι περίμενε η αγορά
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «η αγορά δεν άκουσε να ανακοινώνονται μέτρα σχετικά με τις χρεώσεις των τραπεζών καθώς και για τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτηρίζει επίσης ως «τεράστιο θέμα» για τις επιχειρήσεις την αύξηση του κόστους ρεύματος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν πρέπει να μένει εκτός «ατζέντας» και πως ακόμη και μετά τη ΔΕΘ, είναι απαραίτητο να υπάρξουν σχετικές παρεμβάσεις.
«Στα θετικά μέτρα που ακούσαμε, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και οι παρεμβάσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία» σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει, σχετικά με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως «είμαστε θετικά προσκείμενοι, καθώς είδαμε να υλοποιούνται, δύο από τέσσερα σημεία που ζητήσαμε. Πρόκειται για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
«Βαθιά ανάσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών»
Για «βαθιά ανάσα» που θα δώσει η μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά αναλογία, συμβάλλοντας και στην αύξηση της κινητικότητας στην αγορά, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός «παρουσίασε αυξήσεις, μειώσεις και διορθώσεις, δίνοντας αρκετές απαντήσεις στα παράπονα που διατυπώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής σε μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας» συμπληρώνοντας ότι «αντιλαμβανόμενος το κλίμα δυσαρέσκειας, αλλά έχοντας κατά νου την κυκλικότητα της οικονομίας, έστρεψε το ενδιαφέρον του σε παρεμβάσεις που έχουν αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών».
«Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν, αφενός προς την κοινωνία, πως θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα της και αφετέρου στην επιχειρηματικότητα, που την θέλει δίπλα στη κυβέρνηση, ώστε να υπερβεί τις προκλήσεις πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως το 2027.
Η ομιλία Μητσοτάκη, εστίασε σε μια προσπάθεια οικονομικής ανακούφισης, πολιτικής αφύπνισης, κυβερνητικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη τριετία. Η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι συνεχής και ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει όσα δημοσιονομικά διέθετε, έστω και λιγότερα σε περισσότερους» υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.