Πώς τα περιττώματα της γάτας σχετίζονται με τη θεραπεία των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
Ένα παράσιτο που βρίσκεται στα περιττώματα της γάτας θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντική θεραπεία για νευρολογικές διαταραχές όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σύμφωνα με επιστήμονες.
Μια τροποποιημένη μορφή του Toxoplasma gondii, ενός κοινού παρασίτου που βρίσκεται στα περιττώματα της γάτας, χρησιμοποιήθηκε σε επιστημονικό πείραμα για να μεταφέρει πρωτεΐνες στον εγκέφαλο ποντικιών.
Στο παρελθόν, η αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων περιοριζόταν από τη δυσκολία της παροχής στοχευμένης θεραπείας στη σωστή θέση μέσα στους νευρώνες, διαπερνώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που προστατεύει τον εγκέφαλο.
Το Toxoplasma gondii πιστεύεται ότι μεταφέρεται σε λανθάνουσα κατάσταση από το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως και έχει εξελιχθεί ώστε να ταξιδεύει από το πεπτικό σύστημα στον εγκέφαλο, όπου εκκρίνει τις πρωτεΐνες του στους νευρώνες.
Έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και τον πλακούντα και αποτελεί κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολές – γι’ αυτό και στις μέλλουσες μητέρες συστήνεται να μένουν μακριά από την άμμο της γάτας τους, αν εκείνη κυνηγά θηράματα σε εξωτερικούς χώρους.
Οι περισσότερες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον και του συνδρόμου Ρετ, έχουν συνδεθεί με κάποιο τρόπο με τη δυσλειτουργία των πρωτεϊνών, αλλά οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πηγή του.
Η πρωτοποριακή μελέτη
Η δυνατότητα χρήσης τροποποιημένων εγκεφαλικών παρασίτων για την παροχή θεραπείας διαμέσου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, μετά τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο περιοδικό Nature Microbiology χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή – αν και απέχει ακόμη χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα.
Η διεθνής ομάδα μελέτης, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ήθελε να διαπιστώσει αν το παράσιτο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα μεταφοράς φαρμάκων στα προσβεβλημένα από την ασθένεια εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μηχανική των παρασίτων ώστε να παραδίδουν την πρωτεΐνη MeCP2, η οποία θεωρείται πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία του συνδρόμου Ρετ, μιας εξουθενωτικής νευρολογικής διαταραχής που προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο MECP2.
Το παράσιτο παρήγαγε με επιτυχία την πρωτεΐνη και στη συνέχεια την παρέδωσε στη θέση των κυττάρων-στόχων σε οργανοειδή του εγκεφάλου και σε ποντίκια.
Περαιτέρω πειράματα θα πραγματοποιηθούν για την τροποποίηση των παρασίτων έτσι ώστε να πεθαίνουν μετά την παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη βλάβη των κυττάρων.