Κόσμος

Ρωσία: Απορρίπτει εν μέρει την πρόταση των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία – «Δεν θα τα δεχτούμε όλα»

Η Μόσχα δηλώνει ότι εξετάζει μεν σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την τρέχουσα ειρηνευτική συμφωνία της Ουάσινγκτον, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Affairs, αναφέρει το δίκτυο RTVI και αναμεταδίδει το Kommersant.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η αμερικανική πλευρά δεν προτείνει μια ουσιαστική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει υπόψη αυτά που η Μόσχα θεωρεί ως τις κύριες αιτίες της σύγκρουσης.

«Δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε όλα»

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνουν οι Αμερικανοί, αλλά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε όλα με τη σημερινή τους μορφή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Από όσο μπορούμε να δούμε, δεν υπάρχει σε αυτές σήμερα το κύριο αίτημά μας, δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις κύριες αιτίες αυτής της σύγκρουσης», φέρεται να είπε σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν καλεί το Κίεβο να «σταματήσει τον πόλεμο».

«Δεν έχουμε ακούσει ένα σήμα από τον Τραμπ προς το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου. Το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιο σχήμα που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε πρώτα μια κατάπαυση του πυρός, όπως το βλέπουν οι Αμερικανοί», σημείωσε ο Ριάμπκοφ.

Νέες απαιτήσεις Πούτιν

Τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μια εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία και στη συνέχεια μια συμφωνία για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου. Το Κίεβο αποδέχθηκε αυτή την πρόταση, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε νέες απαιτήσεις με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Στον πιο πρόσφατο γύρο, οι ΗΠΑ σκλήρυναν τους όρους για την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας και η Ρωσία έθεσε νέους όρους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου. Από το αναθεωρημένο κείμενο μιας συμφωνίας Λευκού Οίκου-Κιέβου που έγινε ευρέως γνωστό προ ημερών από τους Financial Times και το Bloomberg, φαίνεται πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο των μελλοντικών επενδύσεων στις υποδομές και τις κρίσιμες πρώτες ύλες της Ουκρανίας.

Η Μόσχα, δε, έβαλε προ ημερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μερική άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν προ τριετίας από τη Δύση εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Αν και ο Τραμπ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια χαλάρωση των κυρώσεων, οι ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης το απέκλεισαν στη συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων» που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Όπως δήλωσαν οι Ευρωπαίοι, η Ουκρανία θα πρέπει πρώτα να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της από τη Ρωσία.

Μετά από νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τα μέρη συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια στη Μαύρη Θάλασσα. Οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button