Σαντορίνη: Πόσο πιθανά θεωρούν οι επιστήμονες τα 6 Ρίχτερ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί
Επιστήμονες και πολίτες παρακολουθούν με αγωνία την συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ενώ την ίδια ώρα το νησί αδιάζει από τους κατοίκους του. Αύριο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας
Παράλληλα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Θήρας σε κατάσταστη έκτακτης ανάγκης
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει ότι αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Θήρας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου».
Επίσκεψη Μητσοτάκη – Κικίλια
O πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σαντορίνη, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις σεισμικές δραστηριότητες που έχουν «ταρακουνήσει» το νησί.
Παράλληλα σε γενική επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, 67 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο.
Ειδικότερα, 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα βρίσκονται στη Σαντορίνη συμπεριλαμβανομένων: Του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.
Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Κρίσιμο «κατώφλι» τα 6 Ρίχτερ
«Εκτιμώ ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ίδια σεισμική ακολουθία και για τις επόμενες δύο εβδομάδες» δήλωσε στο CNN Greece ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γκανάς.
«Το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως το βασικό σενάριο» πρoσθέτει.
«Έχουμε ρήγματα που σπάνε διαδοχικά το ένα δίπλα στο άλλο και η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ [σ.σ. το πρωί της Πέμπτης] είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και την υπόλοιπη σμηνοσειρά, δηλαδή κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Αυτός ο σεισμός προκαλεί αρκετούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή. Αυτό εξηγεί και το ξέσπασμα πολλών σεισμών με μέγεθος 4, 4,,4,5, το οποίο σημειώνεται μέχρι και τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.
«Σε ύφεση δεν είναι σε καμία περίπτωση το φαινόμενο, για να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας» δήλωσε επίσης ο κ. Γκανάς και τόνισε ότι «η γέννηση της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από την καλντέρα της Σαντορίνης προς το Κολούμπο και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ παραμένει κρίσιμο σημείο, από το οποίο και μετά θα μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι έχουμε μπει σε φάση ύφεσης ύστερα από μια κορύφωση».
«Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι υποδειγματική»
Αναφερόμενος τέλος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Γκανάς δήλωσε ότι δεν μένει κάτι άλλο να γίνει από πλευράς των αρμόδιων αρχών.
«Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι υποδειγματική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς και συμπλήρωσε πως στην περίπτωση που σημειωθεί μια μεγαλύτερου μεγέθους σεισμική δόνηση δεν υπάρχουν περισσότερα μέτρα να ληφθούν από όσα έχουν ήδη παρθεί».