Σεισμοί στις Κυκλάδες: Συνεχείς οι δονήσεις – Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει ο Κικίλιας
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, την ώρα που συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου, με τις σεισμικές δονήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου έγινε ενημέρωση για τα δεδομένα που υπάρχουν. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά και πως υπάρχει εγρήγορσή των αρμοδίων και οργάνωση επί του πεδίου.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολακης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.
«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την επιστημονική ομάδα. Τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητα εξετάζονται και τα μέτρα είναι προληπτικά. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση», είπε ο κ. Κικίλιας, προτρέποντας τους πολίτες να ακούνε να μέτρα και να συμμορφώνονται.
«Παρακαλώ πολύ τους συμπολίτες να ακούν τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Υπάρχει εγρήγορση», σημείωσε.
«Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τα γεγονότα», ανέφερε.
Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Κλειστά τα σχολεία – Πάνω από 400 δονήσεις
Στη Σαντορίνη, που έχει αρκετά παλιά κτήρια, τα σχολεία προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Τα ίδια θα ισχύσουν για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Ενισχύεται το ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Στη Σαντορίνη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντος, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, βρίσκονται ήδη στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο νησί έσπευσαν 10 υπάλληλοι της ΕΜΑΚ και 16 της ΕΜΟΔΕ,
Όπως μεταδίδει το Cyclades24, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν στήσει σκηνές, σε εξωτερικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Σαντορίνης, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.
Τα σημεία συγκέντρωσης σε Θήρα και Αμοργό
Τα σημεία συγκέντρωσης πολιτών για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση σε περίπτωση ανάγκης, ανακοίνωσαν οι Δήμοι Θήρας και Αμοργού.
Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θήρας, σημεία συγκέντρωσης έχουν οριστεί:
- Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
- Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
- Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Στην Αμοργό, ο δήμος, ανακοίνωσε ότι χώροι συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης είναι οι εξής:
- Για την Χώρα Αμοργού: Το μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο και το Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού.
- Για τα Κατάπολα: Ο Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι.
- Το Πέρα Ραχίδι
- Για τον Όρμο και τον Ποταμό Αιγιάλης: Ο χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας.
- Για τα Θολάρια: Η πλατεία Θολαρίων.
- Για την Λαγκάδα: Το Πάρκινγκ Καμινάκι και το πάρκινγκ Άνω Πλατείας.
- Για το Καμάρι, η παιδική χαρά.
- Για το Βρούτση: Το πάρκινγκ «Γιωργαλίνι».
- Για τους οικισμούς Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα: Ο προαύλιος χώρος της Αγ. Παρασκευής.