Κόσμος

Σεισμός Μιανμάρ: Γυναίκα απεγκλωβίστηκε ύστερα από 60 ώρες στα συντρίμμια – Η μάχη με το χρόνο

Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια, 60 ολόκληρες ώρες, μετά το φονικό χτύπημα των 7,7  Ρίχτερ στη  Μιανμάρ. Συγκλονιστικές ιστορίες και μαρτυρίες έρχονται στο φως, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο  για τον εντοπισμό επιζώντων και ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 2.000 και οι τραυματίες σε 3.400.  Την ίδια ώρα στην Ταϊλάνδη η αγωνία για την τύχη των εργατών που παγιδεύτηκαν στο υπό κατασκευή κτήριο που κατέρρευσε κορυφώνεται.

Οι διασώστες απεγκλώβισαν τη Δευτέρα (31/1) τη γυναίκα από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου που κατέρρευσε στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ μετά από πεντάωρη επιχείρηση από κινεζικές, ρωσικές και τοπικές ομάδες, σύμφωνα με ανάρτηση της κινεζικής πρεσβείας στο Facebook. Η κατάστση είναι σταθερή σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές.

Ωστόσο άλλη έγκυος, δεν ήταν τόσο τυχερή. Σωστικά συνεργεία την έβγαλαν από τα συντρίμμια αφού έμεινε παγιδευμένη για πάνω από 55 ώρες. Ακρωτηρίασαν το ένα της πόδι με την ελπίδα να την κρατήσουν στη ζωή. Μάταια.

«Δοκιμάσαμε τα πάντα για να τη σώσουμε», ανέφερε μέλος της ιατρικής ομάδας αφού διαπίστωσε τον θάνατό της, καθώς είχε χάσει πάρα πολύ αίμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τις προσπάθειες διάσωσης

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους τους 40° Κελσίου, ενώ επιταχύνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια, κάνοντας πολύ πιο περίπλοκη τη διαδικασία αναγνώρισής τους.

Ωστόσο οι διασώστες δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι νεκροί τελικά θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη, ειδικά στη Μιανμάρ των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την μεγάλη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στο κράτος της Ασίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Τραγική είναι η κατάσταση όσων κατάφεραν να επιζήσουν καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση. «Δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους σεισμό πριν. Ήταν πολύ δυνατός», είπε δασκάλα στο πρόγραμμα Newshour του BBC.

«Λένε ότι έρχεται βοήθεια, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει», είπε. Επικαλούμενη φίλη της στην κοντινή πόλη Σαγκαίγκ, πρόσθεσε ότι η δυσοσμία των νεκρών διαπερνά τους δρόμους.

Γιατί δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα είναι τα θύματα της Μιανμάρ

Στην Μιανμάρ θα είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ, χώρα απομονωμένη όσο και κατακερματισμένη: οι στρατηγοί στην εξουσία βρίσκονται σε πόλεμο με μια μυριάδα οργανώσεις ανταρτών, ιδίως εθνικών μειονοτήτων, καθώς και των πολιτικών τους αντιπάλων. Επίσης η πολύ σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια που απηύθυνε ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, αν μη τι άλλο καταδεικνύει το εύρος της καταστροφής.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικό και ομάδες βοήθειας, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Ψάχνουν για επιζώντες και στην Ταϊλάνδη

Στην Μπανγκόκ, οι επιχειρήσεις για να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια 30ώροφου κτηρίου της δημόσιας διοίκησης που κατέρρευσε παγιδεύοντας κάπου 80 εργάτες συνεχίζονται. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν γερανούς και σκύλους.

AP Photo/Manish Swarup

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ είπε ότι οι διασώστες δεν σταματούν παρά το συμβατικό παράθυρο για την εύρεση ανθρώπων ζωντανών που πλησιάζουν γρήγορα.

«Η έρευνα θα συνεχιστεί ακόμη και μετά από 72 ώρες, επειδή στην Τουρκία, άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί για μια εβδομάδα έχουν επιβιώσει. Η έρευνα δεν έχει σταματήσει», είπε ο Τσάνττσαρτ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι μηχανικές σαρώσεις των ερειπίων έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ζωντανοί από κάτω, και αποστέλλονται σκύλοι ανιχνευτές για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις τοποθεσίες τους.

«Έχουμε εντοπίσει αδύναμα σημάδια ζωής και υπάρχουν πολλά σημεία», τόνισε.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ήταν 18 την Κυριακή, αλλά θα μπορούσε να ανέβει αν δεν βρεθούν ζωντανοί οι παγιδευμένοι εργάτες στο εργοτάξιο που κατέρρευσε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button