Κόσμος

Σε εργοστάσιο πυρομαχικών στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι – Εν αναμονή των συναντήσεων με Μπάιντεν-Χάρις

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για να νικήσει τη Ρωσία στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε άλλους συμμάχους.

Χθες, Κυριακή 22/09, ο Ζελένσκι επισκέφτηκε το εργοστάσιο πυρομαχικών Scranton Army στη γενέτειρα του Μπάιντεν Πενσιλβάνια, όπου ευχαρίστησε τους εργαζομένους που παρείχαν στην Ουκρανία πυρομαχικά και είπε ότι η εγκατάσταση θα αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

«Σε μέρη όπως αυτό μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε ότι ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να επικρατήσει», είπε σύμφωνα με το CNNi και πρόσθεσε: «Χάρη σε ανθρώπους σαν αυτούς –στην Ουκρανία, στην Αμερική και σε όλες τις χώρες εταίρους– που εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν ότι η ζωή προστατεύεται».

Ο Ζελένσκι πίεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στα όπλα και παρόλο που υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στάση τους, είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια.

«Έχουμε όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αλλά ας μην πούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μας έδωσαν άδεια να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα στο έδαφος της Ρωσίας».

Επέρριψε ευθύνες για τον δισταγμό των συμμάχων να εγκρίνουν μια τέτοια χρήση λόγω των φόβων κλιμάκωσης, αλλά είπε ότι ελπίζει ότι τα επιχειρήματά του θα ακουστούν κατά την επίσκεψή του.

Το ουκρανικό σχέδιο νίκης

Ο Ζελένσκι αναμένεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη και θα συναντηθεί με ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου, της G7, της Ευρώπης και διεθνών οργανισμών.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μπάιντεν και την υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών, αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

«Θέλω να δω τι πιστεύει για αυτό το σχέδιο νίκης», είπε για την Χάρις την Παρασκευή.

«Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι θα έχουμε διαφορετική κατάσταση μετά τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα υπάρξει νέος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πρέπει να μιλήσουμε σε καθέναν από τους υποψηφίους για την αντίληψή τους γι’ αυτό, πρόσθεσε».

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε πρόσφατη συζήτηση αρνήθηκε να πει εάν ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button