Κόσμος

Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχεται η σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν – Τι δείχνει η στάση της Τεχεράνης

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν το πρωί του Σαββάτου (26/10) σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας και πιο επικίνδυνης φάσης στην πολυετή σύγκρουση των δύο χωρών. Προς ώρας φαίνεται ότι αποφεύθηκε το ενδεχόμενο ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τους The New York Times, για πρώτη φορά, το Ισραήλ παραδέχθηκε δημοσίως ότι διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό της Τεχεράνης. Αν και ήταν μια σημαντική στιγμή, η επίθεση δεν προκάλεσε ιρανικά αντίποινα, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται το ενδεχόμενο ότι δύο από τους ισχυρότερους στρατούς στη Μέση Ανατολή βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

«Τα χρόνια του σκιώδους πολέμου έχουν εισέλθει πλήρως σε ανοιχτή σύγκρουση – αν και η σύγκρουση είναι ελεγχόμενη, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε η Έλλη Γερανμαγιέ, εμπειρογνώμονας για το Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Βερολίνο.

«Η Τεχεράνη μπορεί να καταπιεί αυτά τα χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς να ανταποδώσει με τρόπο που να προσκαλεί περαιτέρω ισραηλινή δράση», πρόσθεσε η ίδια.

Χτύπησαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μετά από εβδομάδες πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσει το εύρος της επίθεσής του, το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει ευαίσθητες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου σε αντίποινα για το μεγάλο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν εκτόξευσε στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα.

Το Σάββατο, τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ επικεντρώθηκαν αντ’ αυτού σε περίπου 20 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η συγκριτικά περιορισμένη εστίαση αυτών των επιθέσεων επέτρεψε στις Ιρανικές αρχές να προβάλλουν μια αίσθηση κανονικότητας το πρωί του Σαββάτου. Η αεροπορική αρχή άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες και πλάνα από την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα – όλα σημάδια, είπαν αναλυτές, ότι η ηγεσία του Ιράν προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης του Ισραήλ και να μειώσει τις εγχώριες προσδοκίες για μια σημαντική ιρανική απάντηση.

Ισραηλινοί στρατιώτες τρέχουν προς το ελικόπτερο

AP Photo/Ariel Schalit, File

Η αρχή μίας νέας φάσης

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές περισσότερες ευαισθησίες», δήλωσε ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, Ισραηλινός εμπειρογνώμονας για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.

«Αλλά η μουσική που ακούω από το Ιράν ουσιαστικά λέει: «Ω, αυτό δεν είναι τίποτα»». Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «είναι πιθανό για τις δύο πλευρές να κλείσει τουλάχιστον αυτός ο γύρος και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα – ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ακόμη και αν η τελευταία κλιμάκωση υποχωρήσει, έχει οδηγήσει το Ιράν και το Ισραήλ πιο μακριά σε μια πορεία προς μια μη διαχειρίσιμη σύγκρουση.

Μήπως τέθηκαν οι βάσεις για ένα μεγαλύτερο βήμα;

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι το Ισραήλ, έθεσε τις βάσεις για ένα μεγαλύτερο χτύπημα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Η ψηφοφορία θα θέσει σε κίνηση μια μετάβαση εξουσίας κατά την οποία η επιρροή της Ουάσινγκτον και η εστίαση στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ θα μειωθούν.

Καταστρέφοντας την αεράμυνα και το σύστημα ραντάρ του Ιράν, το Ισραήλ διευκόλυνε τα μαχητικά του αεροσκάφη να επιτεθούν στο Ιράν στο μέλλον, μια κίνηση που μπορεί είτε να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να απαντήσει δυναμικά, είτε να ενθαρρύνει το Ισραήλ να επιχειρήσει περαιτέρω επιθέσεις, είτε και τα δύο.

«Θα υπάρξει ένας αναστεναγμός ανακούφισης σε όλο το Ιράν και την περιοχή που οι ΗΠΑ κατάφεραν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου προς το παρόν», δήλωσε η κ. Geranmayeh, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αλλά ο φόβος είναι ότι πρόκειται για έναν προσωρινό περιορισμό που θα οδηγήσει στις αμερικανικές εκλογές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button