Οικονομία

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει

«Τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας» χαρακτήρισε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι «η χώρα μας ανέλαβε το γεωπολιτικό ρίσκο, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στις συμμαχίες της».

«Το καλώδιο αυτό, μπορεί, πρέπει και θα γίνει» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης, υπεραμυνόμενος της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε, και κάλεσε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν, σημειώνοντας ότι «όποιος θέλει να γίνει το έργο στην πραγματική ζωή θα πρέπει να την ψηφίσει, όποιος δεν θέλει, μπορεί να βρει την όποια δικαιολογία».

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για «σύντομη και πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση που έγινε με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί», σημειώνοντας ότι «κάποια στιγμή, από διάφορες αντιδράσεις βρέθηκε επί ‘ξυρού ακμής’».

Τα μεγάλα οφέλη και για τις δύο πλευρές

Όπως είπε, το έργο έχει πολύ μεγάλα οφέλη και για τις δύο πλευρές, τόσο οικονομικά, όσο και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα απάντησε και στις έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Από μία τρίτη χώρα που δεν θέλει να γίνει το έργο, ή μια τρομοκρατική ενέργεια, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις και όλα όσα είναι προφανή. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση, στο διεθνές δίκαιο, στις συμμαχίες που έχουμε, στην ευρωπαϊκή στήριξη, στην αμερικανική υποστήριξη, στη λογική των επιχειρημάτων μας και αναλαμβάνουμε αυτό το πολιτικό γεωπολιτικό ρίσκο. Αυτό ήταν και ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης για να αναλάβουμε το γεωπολιτικό ρίσκο, που σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button