Σούμο στην Ελλάδα: Το παρεξηγημένο άθλημα που βρίσκει τις… λαβές του στη χώρα μας
Πόσο μακρινή για τα ελληνικά δεδομένα είναι αυτή η εικόνα;
Όχι τόσο όσο φαντάζεστε.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σούμο μετρά λίγο παραπάνω από δύο χρόνια ζωής αλλά πολλές επιτυχίες. Ήδη 30 σωματεία σούμο είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με περισσότερους από 300 αθλητές και αθλήτριες αλλά και τις πρώτες διακρίσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Το CNN Greece παρακολούθησε από κοντά μια προπόνηση σούμο στη σχολή «ΑΣ Λέοντες» στο Χαϊδάρι, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο Γρηγόρη Παπαδόπουλου, με τον οποίο και συνομίλησε προκειμένου να καταλάβει τις διαφορές μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού σούμο αλλά και να μπορέσει να κοιτάξει μέσα σε έναν κόσμο που φαντάζει τόσο ξένος.
Το επαγγελματικό σούμο
Το σούμο είναι συνυφασμένο με τον ιαπωνικό πολιτισμό και με τις σιντοϊστικές παραδόσεις του που συνδέουν διαφορετικές δυναστείες και εποχές.
Μπορεί στη σύγχρονη Ιαπωνία, οι περισσότεροι να παρακολουθούν μπέιζμπολ και το τζούντο να έχει περισσότερους αθλητές, αλλά το σούμο εξακολουθεί να χαίρει σεβασμού ειδικά μεταξύ των μεγαλύτερων γενεών.
Θεωρείται το εθνικό άθλημα της Ιαπωνίας, με ιστορία 2.500 ετών και τους σουμοτόρι, δηλαδή τους παλαιστές του σούμο, να λατρεύονται σχεδόν σαν μικροί θεοί.
Αυτά ισχύουν για το επαγγελματικό σούμο, γιατί στην Ιαπωνία όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει και το ερασιτεχνικό σούμο, στο οποίο αγωνίζονται και γυναίκες, οι οποίες κατά τ’ άλλα απαγορεύεται να βρεθούν στον ιερό χώρο του ντόχιο, τον οποίο έχει ευλογήσει και εξαγνίσει ένας σιντοϊστής ιερέας λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.
Υπάρχουν περίπου 20.000 γυναίκες παλαιστές σούμο στον κόσμο, εκτιμά η πρόεδρος της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Γυναικείου Σούμο, Σινσάκου Τακεούτσι, αλλά μόνο 3.000 από αυτές βρίσκονται στην Ιαπωνία. Πολλές από τις κορυφαίες αθλήτριες προέρχονται από τη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη. Στην Ιαπωνία, οι αγώνες των ανδρών μεταδίδονται από την τηλεόραση σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι αγώνες των γυναικών έχουν μικρή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και οι καλύτερες αθλήτριες αγωνίζονται στην ανωνυμία.
Παρεξηγημένο άθλημα
Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά το άθλημα αυτό καθ’ αυτό.
Ο κινηματογράφος και η ανεπαρκής πληροφόρηση έχουν δημιουργήσει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα των παλαιστών σούμο, η οποία όμως απέχει πολύ από αυτή των σύγχρονων εκπροσώπων του αθλήματος.
«Το σούμο είναι ένα άθλημα παρεξηγημένο, όσον αφορά τη χώρα μας και όχι τόσο την Ευρώπη, όπου υπάρχει εδώ και 15-20 χρόνια», εξηγεί στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
«Έχουμε μπερδέψει το επαγγελματικό σούμο, αυτό που αγωνίζονται μόνο άντρες, γυμνοί, φορώντας μόνο τη ζώνη μαουάσι για να εκτελούνται οι λαβές, με το ερασιτεχνικό σούμο που είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που υπάρχουν κατηγορίες κιλών, συγκεκριμένη αθλητική περιβολή και στο οποίο συμμετέχουν και γυναίκες και παιδιά», προσθέτει.
Η παραπάνω σύγχυση έχει οδηγήσει και στη λανθασμένη εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για τους παλαιστές σούμο.
«Ο κόσμος βλέπει έναν άνθρωπο που έχει παραπανίσια κιλά και νομίζει ότι δεν είναι γυμνασμένος. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Για να είναι κάποιος αθλητής του σούμο χρειάζεται να έχει πολύ καλό, δυνατό κορμό, πολύ καλή βάση (σ.σ. πόδια) και δύναμη στο στήθος και στα χέρια. Αλλά αυτό που πρέπει να έχει πάνω απ’ όλα είναι ταχύτητα σκέψης», λέει ο Γρ. Παπαδόπουλος.
«Το ντόχιο (σ.σ. ο κύκλος μέσα στον οποίο γίνονται οι αγώνες) είναι μόλις 4,5 μέτρα. Για την ακρίβεια είναι 4,55 μέτρα, οπότε η επαφή είναι άμεση, εκρηκτική. Στόχος είναι ο αθλητής να αναγκάσει τον αντίπαλο είτε να ακουμπήσει κάτω με οποιοδήποτε μέλος του σώματός του, εκτός από τις πατούσες του, είτε να τον βγάλει έξω από το ντόχιο. Παρόλο που οι αγώνες διαρκούν 3’, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα έχει φανεί ποιος θα κερδίσει. Αν λοιπόν δεν έχουμε ταχύτητα σκέψης, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που ο αθλητής ακόμη και αν βρίσκεται πίσω στη βαθμολογία έχει τον χρόνο να γυρίσει το παιχνίδι, στο σούμο δεν υπάρχει αυτό. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αθλήματα της “μιας ανάσας”», μας εξηγεί.
Οι ίδιοι οι αθλητές και οι αθλήτριες της σχολής μοιράζονται μαζί μας τις αντιδράσεις που έχει ο κόσμος όταν μαθαίνει ότι είναι παλαιστές σούμο.
«Έχουν στο μυαλό τους ότι στο σούμο οι αθλητές είναι υπέρβαροι, αλλά δεν γνωρίζουν ότι το άθλημα πάει με κατηγορίες, ότι δεν είναι έτσι όπως το φαντάζονται και τους φαίνεται περίεργο μέχρι να τους εξηγήσω τι πραγματικά ισχύει», λέει στο CNN Greece η Δροσούλα Τζιανακοπούλου, αθλήτρια της πάλης και του σούμο, με πολλές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
«Η πρώτη επαφή με το άθλημα μού δημιούργησε κάποιες απορίες. Ήταν λίγο παράξενο, δεν ήταν τόσο οικείο. Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι, ήξερα ότι το σούμο είναι για τους εύσωμους, για τα παραπάνω κιλά, ότι ήταν ένα άθλημα που συναντάται μόνο στην Ιαπωνία, αλλά διαπίστωσα ότι είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα, που δεν προκαλεί τόσους τραυματισμούς και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία», λέει με τη σειρά του ο Γιώργος Παπαδόπουλος που ασχολείται με το άθλημα από το 2022.
Αναγνώριση στην Ελλάδα
Το σούμο αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 2018, παρά τις ενστάσεις της Ιαπωνίας που επί πολλά χρόνια αντιστεκόταν στην ιδέα, και στόχος είναι ή το 2028 ή το 2032 να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά αγωνίσματα.
Το 2022 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σούμο, αναγνωρίσθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και από τότε μετράει 30 σωματεία με ακόμη 25-27 να είναι σε αναμονή εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ και 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα.
«Έχουμε κατέβει σε πάνω από έξι πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και στα European Games που διοργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι ο προθάλαμος για να γίνει κάποιο άθλημα ολυμπιακό. Η μεγαλύτερή μας επιτυχία ήταν ότι καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια να φέρουμε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2024, με συμμετοχή 15 χωρών και 400 αθλητών», δηλώνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η πρώτη σχολή προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οπότε και θα βγουν οι πρώτοι επίσημοι προπονητές του αθλήματος.
Ένα σύγχρονο άθλημα με 2,000 χρόνια ιστορίας
Το σούμο, παρά τα 2,500 χρόνια ιστορίας του, είναι πλέον ένα σύγχρονο μαχητικό άθλημα επαφής, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν άντρες, γυναίκες και παιδιά με τον στόχο να παραμένει διαχρονικά ίδιος.
Η νίκη.