Κόσμος

Στο φως ιδιόχειρα σημειώματα του Σινουάρ – Τι έλεγε για τους ισραηλινούς ομήρους

 Λεπτομερείς οδηγίες του Γιάχια Σινουάρ για την φύλαξη και την φροντίδα των ομήρων, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ο παλαιστινιακός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Quds δημοσίευσε τρία έγγραφα που αποδίδονται στον εκλιπόντα ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τους ομήρους και οδηγίες για τη φύλαξή τους.

Τα τρία χειρόγραφα έγγραφα, που σύμφωνα με τον ιστρότοπο έχουν τον «γραφικό χαρακτήρα» του Σινουάρ περιλαμβάνουν οδηγίες για τη φύλαξη των ομήρων, την καταγραφή κάποιων εξ αυτών και την τοποθεσία που φυλάσσονται, και τα ονόματα κάποιων που απελευθερώθηκαν.

«Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους», αναφέρεται στα έγγραφα του Σινουάρ, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί πότε γράφτηκαν.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al-Quds, το πρώτο έγγραφο αναφέρει ότι οι ζωές των ομήρων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και συμπληρώνεται με στίχους του Κορανίου.

Τα χειρόγραφα του Γιαχίγια Σινουάρ που αναφέρονται στους ομήρους

Παράλληλα δίνονται οδηγίες για τη φροντίδα των αιχμαλώτων καθώς έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

«Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους», αναφέρεται στα έγγραφα του Σινουάρ, ο οποίος παραπέμπει σε στίχο Χαντίθ από την προφορική μουσουλμανική παράδοση.

Ο Σινουάρ παρότρυνε τους μαχητές της Χαμάς να «φροντίσουν για τη ζωή των αιχμαλώτων του εχθρού και να τους κρατήσουν ασφαλείς, καθώς αποτελούν μοχλό πίεσης στα χέρια μας».

Το δεύτερο έγγραφο περιλαμβάνει στοιχεία για τον αριθμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων, με κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία τους και αν ήταν στρατιωτικοί ή πολίτες, νέοι ή ηλικιωμένοι, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις το μέρος όπου κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

image_processing20241024-1140524-v5xwk9.jpg

Τα χειρόγραφα του Γιαχίγια Σινουάρ που αναφέρονται στους ομήρους

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει τα ονόματα 11 από γυναίκες ομήρους, οι περισσότεροι από τους οποίους απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου.

image_processing20241024-1140524-ut5pci.jpg

Τα χειρόγραφα του Γιαχίγια Σινουάρ που αναφέρονται στους ομήρους

Τα έγγραφα ήρθαν στην δημοσιότητα, την περίοδο που πληθαίνουν οι φόβοι ότι ο Γιαχία Σινουάρ ενδέχεται να έχει δώσει εντολή να εκτελεστούν οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα σε περίπτωση θανάτου του..

«Είναι μια στιγμή είτε ευκαιρίας είτε καταδίκης», δήλωσε ο Γκέρσον Μπάσκιν, ο διαπραγματευτής που επέβλεψε την απελευθέρωση του Sinwar, μαζί με άλλους 1026 Παλαιστίνιους κρατούμενους, το 2011 σε αντάλλαγμα για τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, όπως δηλώνει στο The Telegraph.

«Μια στιγμή καταδίκης, διότι υπάρχουν φήμες ότι ο Σινουάρ έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους που κρατούσαν ομήρους ότι σε περίπτωση που σκοτωθεί ο ίδιος, θα πρέπει να σκοτώσουν τους ομήρους τους».

Ο Σινουάρ σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε μια τυχαία συνάντηση με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στη νότια Γάζα.

Τη στιγμή του θανάτου του, 101 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν αιχμάλωτοι στον θύλακα, τουλάχιστον 60 από τους οποίους πιστεύεται ότι ήταν ζωντανοί.

Η δυσχερής θέση τους μπορεί να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς που τους κρατούν, καθοδηγούνται τώρα από τον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον Μοχάμεντ.

Ο Νετανιάχου χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη (24/10) ότι χαιρετίζει την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ύστερα από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στο Κάιρο, το οποίο είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι στέλνει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ για να προωθήσει τη διαδικασία.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Χαλίλ αλ Χάγια, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς και πιθανός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη του κινήματος, Γιαχία Σινουάρ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button