Επικαιρότητα

Συμφωνίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων έκλεισαν τα υπουργεία Υγείας Ελλάδας και Κύπρου

Δύο συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων για νεφρά και πνεύμονες, υπεγράφησαν σήμερα, μεταξύ των υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου. 

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Δαμιανός υπέγραψαν σήμερα, δύο Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού.

Παρόντες στην υπογραφή των Συμφωνιών Συνεργασίας ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Χριστίνα Γιαννάκη.

Μετά την ολοκλήρων των υπογραφών, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας για το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΜ (Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) που έχει συμβάλει στο να φτάσουμε εδώ σήμερα, αλλά και όλη την ομάδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Και φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος με την τριπλή ιδιότητα του ως Υφυπουργός Υγείας, ως γιατρός αλλά και ως καταγόμενος από την Κύπρο, έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτό πολύ γρήγορα. Θέλω επίσηςνα πω, ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή πολλών συμφωνιών. Εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός τόνισε:

«Αξιότιμε συνάδελφε, φίλε Υπουργέ Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, και αξιότιμε Υφυπουργέ Υγείας, κ. Μάριε Θεμιστοκλέους, είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Για εμάς, το δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι μεταμοσχεύσεις, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τη διάσωση ζωών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη.

Εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, και ειδικότερα προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας, για την αδιάκοπη συνεργασία μας, που οδήγησε στην επίτευξη αυτών των σημαντικών συμφωνιών. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για την καθιέρωση περαιτέρω συνεργασιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιότητα της δημόσιας υγείας»

Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκκλέους δήλωσε:

«Ξεκινάμε σήμερα μία νέα συμφωνία, μια έμπρακτη απόδειξη της πολύ στενής συνεργασίας που εδώ και χρόνια υπάρχει αλλά προσπαθούμε να εξελίξουμε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Δαμιανό και όλη την Κυπριακή αποστολή για την άριστη συνεργασία που είχαμε έως σήμερα. Ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να σώσουν ζωές ασθενών αλλά και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Εδώ και χρόνια δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της επιστήμης στον τομέα αυτό. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και η χώρα μας αναβαθμίζεται συνεχώς στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ασθενείς μπορούμε και από τα δύο κράτη».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button