πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τρίτη: Μεταναστευτικό και Κυπριακό στην ατζέντα

Το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι και το Κυπριακό, θεωρώντας μάλιστα θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.

Το ραντεβού θα λάβει χώρα την αύριο Τρίτη στις επτά παρά είκοσι ώρα Ελλάδος (11:40 ώρα Αμερικής). Η σύνθεση σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αποστολή θα είναι αυτή που είχε επιλεγεί και στα τελευταία τετ α τετ των ηγετών, δηλαδή το μοντέλο τρεις συν τρεις.

Θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, οι διπλωματικοί σύμβουλοι και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.

Η ατζέντα της συνάντησης – Τρεις άξονες συζήτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η συζήτηση των ηγετών να κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί μία επισκόπηση των διμερών σχέσεων, δηλαδή της προόδου που έχει επιτευχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, διαδικασία που χειρίζονται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το μεταναστευτικό, ζήτημα το οποίο έχει έρθει στην κορυφή της ελληνικής και ευρωπαϊκής ατζέντας μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας, και στο οποίο η Τουρκία διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Η συνεργασία με την Τουρκία, είναι καλύτερη δήλωσε πρόσφατα από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Από την ελληνική αποστολή επισημαίνουν πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αυξάνει τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία.

Τρίτος και τελευταίος άξονας οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο γενικευμένος κίνδυνος σύρραξης στη Μέση ανατολή και φυσικά το μέτωπο της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως ανώτατη πηγή λίγο πριν από το τετ α τετ σχολιάζει πως το βάθος στο οποίο θα μπουν οι δύο ηγέτες στα διμερή ζητήματα μένει να φανεί.

«Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση…και θα δούμε το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε…Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση…», τονίζουν οι ίδιες πηγές…

Ας σημειωθεί πως το ζήτημα του Κυπριακού αναμένεται να θέσει στη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

«Σε αυτήν την συγκυρία θα τεθεί το θέμα από εμάς…Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών…», επισημαίνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button