Επικαιρότητα

Συναγερμός για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: Σε ολονύχτια επιφυλακή κάτοικοι και Αρχές

Οι εκατοντάδες σεισμοί που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις Κυκλάδες, έχουν προκαλέσει καθολική ανησυχία και προληπτικά μέτρα.

Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστοσο τονίζουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί αποσυνδέοντάς τους από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, από την αυτοψία που πραγματοποίησε στην Σαντορίνη, η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αναμένεται σεισμός μεγαλύτερος από 6 Ρίχτερ, ωστόσο μίλησε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το κυβερνητικό επιτελείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά και ότι υπάρχει εγρήγορση, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να λαβουν υπόψη τους τα έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα, το ΕΚΑΒ ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Σαντορίνη, το Πυροσβεστικό Σώμα έστειλε εξειδικευμένα στελέχη του στο νησί προκειμένου να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίπτωση σεισμού, ενώ η ΕΜΑΚ έστησε σκηνές στο νησί για παν ενδεχόμενο.

Στη Σαντορίνη η ΕΜΑΚ, έστησε σκηνές

Στη Σαντορίνη έχει φτάσει ομάδα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές έξω από το ΔΑΠΠΟΣ, δίπλα από το νοσοκομείο, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές που έχουν στηθεί προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.

Επίσης, στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολακης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.

Από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025.

Δημήτρης Παπαμίτσος/Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την επιστημονική ομάδα. Τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητα εξετάζονται και τα μέτρα είναι προληπτικά. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση», είπε ο κ. Κικίλιας, προτρέποντας τους πολίτες να ακούνε να μέτρα και να συμμορφώνονται.

«Παρακαλώ πολύ τους συμπολίτες να ακούν τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Υπάρχει εγρήγορση», σημείωσε.

«Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τα γεγονότα», ανέφερε.

Προληπτικά μέτρα

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Επίσης:

  • Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Πάνω από 380 οι σεισμοί σε 10 ημέρες

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογράμμισε ο κ. Καραστάθης μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6.

Κλειστά τα σχολεία

Στη Σαντορίνη, που έχει αρκετά παλιά κτήρια, τα σχολεία προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

Τα ίδια θα ισχύσουν για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.

Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

σεισμοι

Τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι τις 9.44 μ.μ. της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2025.

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στη Σαντορίνη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντος, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, βρίσκονται ήδη στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο νησί έσπευσαν 10 υπάλληλοι της ΕΜΑΚ και 16 της ΕΜΟΔΕ,

Όπως μεταδίδει το Cyclades24, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν στήσει σκηνές, σε εξωτερικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Σαντορίνης, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.

Τα σημεία συγκέντρωσης σε Θήρα και Αμοργό

Τα σημεία συγκέντρωσης πολιτών για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση σε περίπτωση ανάγκης, ανακοίνωσαν οι Δήμοι Θήρας και Αμοργού.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θήρας, σημεία συγκέντρωσης έχουν οριστεί:

  • Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
  • Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
  • Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.

Στην Αμοργό, ο δήμος, ανακοίνωσε ότι χώροι συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης είναι οι εξής:

  • Για την Χώρα Αμοργού: Το μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο και το Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού.
  • Για τα Κατάπολα: Ο Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι.
  • Το Πέρα Ραχίδι
  • Για τον Όρμο και τον Ποταμό Αιγιάλης: Ο χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας.
  • Για τα Θολάρια: Η πλατεία Θολαρίων.
  • Για την Λαγκάδα: Το Πάρκινγκ Καμινάκι και το πάρκινγκ Άνω Πλατείας.
  • Για το Καμάρι, η παιδική χαρά.
  • Για το Βρούτση: Το πάρκινγκ «Γιωργαλίνι».
  • Για τους οικισμούς Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα: Ο προαύλιος χώρος της Αγ. Παρασκευής.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button