Κόσμος

Συνεχίζεται ο «αποκεφαλισμός» της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εδώ και αρκετό καιρό, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την επιχείρηση «αποκεφαλισμού», τόσο της Χαμάς, όσο και της Χεζμπολάχ. Η στρατηγική αυτή μέχρι τώρα έχει κριθεί ως επιτυχημένη, μετά την δολοφονία των Ισμαήλ Χανίγια και Γιαχία Σινουάρ, από την πλευρά της Χαμάς, και του Χασάν Νασράλα από την πλευρά της Χεζμπολάχ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του φερόμενου ως επόμενου ηγέτη της Χεζμπολάχ, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Σε ανακοίνωση τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί στο Νταχίγια είχαν σκοτώσει τον Χασίμ Σαφιεντίν και τον Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, τον επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών της μαχητικής οργάνωσης, πριν από τρεις εβδομάδες.

Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα

Ο Σαφιεντίν ήταν επικεφαλής του ανώτατου οργάνου λήψης πολιτικών αποφάσεων της Χεζμπολάχ, του εκτελεστικού συμβουλίου, και φέρεται να είχε επιλεγεί ως διάδοχος του Nasrallah πριν από μερικά χρόνια.

Ήταν επίσης ξάδελφος του πρώην γενικού γραμματέα και θεωρήθηκε ότι είχε μεγάλο μέρος του ίδιου χαρίσματος που ενέπνευσε τη λατρεία της προσωπικότητας γύρω από τον Νασράλα.

Η τύχη του ήταν άγνωστη μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη Ντανίγια στις 3 Οκτωβρίου, τα οποία σύμφωνα με το Ισραήλ στόχευαν ένα υπόγειο καταφύγιο όπου ζούσε ο ανώτερος ηγέτης.

Η Χεζμπολάχ φέρεται να μην είχε καταφέρει να αποκαταστήσει την επαφή με τον Σαφιεντίν μετά το χτύπημα και τα σωστικά συνεργεία εμποδίστηκαν να φτάσουν στο σημείο του βομβαρδισμού.

Μαχητές της Χεζμπολάχ

AP Photo/Hassan Ammar

Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία της Χεζμπολάχ

Μετά την δολοφονία του Σαφιεντίν, μόνο ο Ναΐμ Κασέμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης αν και δεν απολαμβάνει την ίδια δημοτικότητα μεταξύ των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ που είχε ο εκλιπών γενικός γραμματέας, Νασράλα.

Σε μια ομιλία του πριν από δύο εβδομάδες, ο Κασέμ δήλωσε ότι ο διορισμός νέου ηγέτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και θα πάρει κάποιο χρόνο. Παράλληλα με τα πλήγματα στην πολιτική της ηγεσία, σχεδόν όλα τα ανώτερα στρατιωτικά στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ποιος είναι ο Ναΐμ Κασέμ;

Σύμφωνα με το newsx, ο Ναΐμ Κασέμ υπήρξε μια θεμελιώδης προσωπικότητα της Χεζμπολάχ από τις πρώτες μέρες της. Γεννημένος στο Λίβανο και με σπουδές χημείας και ισλαμικών σπουδών, ο Κασέμ ήταν μέλος ενός δικτύου ριζοσπαστικών σιιτών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Χασάν Νασράλα.

Επέβλεψε το τεράστιο εκπαιδευτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ και εξελέγη αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991. Η επιρροή του εκτείνεται και πέρα από το πεδίο της μάχης, καθώς είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία της Χεζμπολάχ, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Ο Κασέμ, μια βασική φιγούρα εντός της Χεζμπολάχ από τα πρώτα της χρόνια, έχει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές και παραστρατιωτικές δραστηριότητες της ομάδας. Εκφώνησε τρεις ομιλίες μετά το θάνατο του Νασράλα, με την πρώτη από τη Βηρυτό και τις δύο τελευταίες από την Τεχεράνη, σύμφωνα με το Erem News.

Η διαφυγή του στο Ιράν σηματοδοτεί μια ευρύτερη ανησυχία μεταξύ της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, καθώς το Ισραήλ εντείνει την εκστρατεία του εναντίον της ομάδας.

Israel US Mideast Blinken

Περιοδεία Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή

Nathan Howard/Pool

Νέο ταξίδι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ την Τρίτη ότι οι ηγέτες εκεί θα πρέπει να «αξιοποιήσουν» τον θάνατο του Σινουάρ ως ευκαιρία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της φονικής επίθεσης της Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο.

Ακόμη, ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης την ανάγκη το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να συμβάλει στην αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, «φιλική και παραγωγική».

Παραμένει ισχυρή η Χεζμπολάχ

Παρά τις απώλειες στη διοικητική της δομή, η Χεζμπολάχ επέμεινε ότι η ομάδα έχει διατηρήσει την οργανωτική της δύναμη. Η ομάδα δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύεται από αυτό που λέει ότι είναι η έλλειψη προόδου του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ εμπλέκονται καθημερινά σε συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε την χερσαία εισβολή του στο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εντοπιστεί σε χωριά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί στο νότιο Λίβανο από ισραηλινές εξ αποστάσεως πυροδοτήσεις.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button