Συνεχίζονται τα Ρίχτερ στις Κυκλάδες, μέχρι 4,4 τη νύχτα – Συνεδριάζουν σήμερα οι επιστήμονες
Η γη συνεχίζει να σείεται στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα.
Συγκεκριμένα τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
Στο μεταξύ οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του φαινομένου συνεδριάζουν υπό το φως των νέων δεδεδομένων αλλά και της αυτοψίας που έγινε την Παρασκευή στο νησί από κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως πλέον το σενάριο των 6 Ρίχτερ έχει απομακρυνθεί: «Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που όλοι ευχόμαστε το να αποτελεί αυτή η ακολουθία, μία σμηνοσειρά και να πάμε με μεγέθη αντίστοιχα με αυτά που έχουμε δει έως τώρα, που έχουν φτάσει το 5,1 και 5,2 και ίσως και λίγο μεγαλύτερα μέχρι 5.3, 5.4 και να θεωρηθεί αυτό μία σμηνοσειρά με αρκετά μεγάλα μεγέθη και με την πάροδο των εβδομάδων να φθίνει σιγά – σιγά ο αριθμός των σεισμών που συμβαίνει κάθε μέρα», ανέφερε με τη σειρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας – Σεισμικής Ανισοτροπίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Καβύρης.