Συνεχείς οι δονήσεις στις Κυκλάδες – Σχέδιο εκκένωσης και σημεία καταφυγής στη Σαντορίνη
Tην ώρα που ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το γεωφυσικό φαινόμενο με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες τα τελευταία 24ωρα και καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη, ο δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για την αποφυγή των επικίνδυνων σημείων στο νησί.
Παράλληλα, παραθέτει ένα αναλυτικό σχέδιο εκκένωσης χωριών και σχολείων.
Πρόκειται για το εδικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την Προληπτική Οργανωμένη Απομάκρυνση των Πολιτών του Δήμου Θήρας με την κωδική λέξη «ΘΗΡΑΣ 2».
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος ισχυρότερος σεισμός ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη άγγιξε τα 5 Ρίχτερ, με την ΕΜΑΚ να βρίσκεται σε συναγερμό για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες ανησυχούν για έναν κύριο, αρκετά μεγαλύτερο σεισμό και διαμηνύουν ότι πιθανότατα μέχρι στιγμής πρόκειται για προσεισμική ακολουθία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Θήρας, στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει ως χώροι καταφυγής (ή συγκέντρωσης ή συνάθροισης) θεωρούνται ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη που αποσκοπούν στην ασφαλή εκτόνωση του πληθυσμού, που εκδηλώνεται ως πρώτη αντίδραση σε ένα σεισμικό γεγονός.
Οι χώροι καταφυγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι άμεσης στέγασης (π.χ. με σκηνές, τροχόσπιτα ή πλοία), με διάρκεια παραμονής ωρών έως λίγων ημερών (περίπου δύο), δηλαδή μέχρι την επάνοδο των πληγέντων στις κατοικίες τους ή την μετεγκατάσταση τους σε χώρους προσωρινής στέγασης (πχ σε οργανωμένους χώρους καταυλισμού με μεταφερόμενους οικίσκους) και εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Σχέδιο εκκένωσης σε τέσσερις φάσεις
Μάλιστα, στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Σαντορίνης κατέθεσε το σχέδιο που εχει καταρτίσει ο δήμος εδώ και χρόνια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μεταφορά ατόμων και ηλικιωμένων που χρειάζονται βοήθεια, σε ασφαλές σημείο και η σίτισή τους.
«Έχει τους χώρους καταφυγής, είναι χώροι επίπεδοι που δεν είναι δομημένοι», ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ειδικότερα, το σχέδιο είναι βασισμένο στο σύστημα Κινητοποιήσεως της Πολιτικής Προστασίας πάνω στο οποίο απαιτείται η δημιουργία ενός συστήματος ενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- ΦΑΣΗ 1η: Συνήθης Ετοιμότητα (Σ)
Η φάση αυτή, περιλαμβάνει μέτρα και ενέργειες του Κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στην προετοιμασία του για τα επόμενα στάδια ενεργειών. Ειδικότερα, αξιολογούνται τα πρώτα στοιχεία και πληροφορίες που αναφέρονται στην εμφάνιση ή επικείμενο ερχομό καταστροφικών φαινομένων για το σχηματισμό βάσιμης εκτίμησης της καταστροφής. Τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα επικοινωνίας και ροής πληροφοριών για τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων και λήψη αποφάσεων. Καταγράφονται τα μέσα πολιτικής προστασίας και ελέγχεται η επάρκεια και καταλληλότητα αυτών. Γίνονται προπαρασκευαστικές πράξεις και προϊδεάζονται επί του θέματος τα κλιμάκια της πολιτικής προστασίας.
- ΦΑΣΗ 2η: Αυξημένη Ετοιμότητα (Α)
Εάν από την αξιολόγηση των πληροφοριών δίνεται σχεδόν η βεβαιότητα, ότι επίκεινται καταστροφικά φαινόμενα, πέραν των ενεργειών της φάσης 1, γίνεται ευρύτερη κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Συνέρχονται τα επιτελικά και επιχειρησιακά όργανα και διατελούν σε πλήρη ετοιμότητα, για την εκτέλεση της αποστολής τους, λαμβανομένων και προληπτικών μέτρων, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.
- ΦΑΣΗ 3η Άμεση Κινητοποίηση – Επέμβαση (Ε)
Στη φάση αυτή γίνεται πλέον κινητοποίηση και δραστηριοποίηση όλου του συστήματος πολιτικής προστασίας προς αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων. Οι επιχειρησιακές δυνάμεις συνεργαζόμενες και συντονιζόμενες ευρίσκονται σε πλήρη δράση. Το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικοτεχνικά μέσα αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπου κρίνεται σκόπιμο, ενημερώνονται και οι πολίτες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, συνδρομή και διευκόλυνσης του έργου του κράτους. Το σύστημα επικοινωνιών, ευρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και οι υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας είναι σε ετοιμότητα για τη στήριξη του επιχειρησιακού έργου και άμεσης επίλυσης προβλημάτων των πληγέντων.
Χάρτες με τα σημεία καταφυγής
Οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού έχουν οριστεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας ως εξής:
- Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
- Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
- Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.