Κόσμος

Συρία: Δεν θα προσκληθούν στον εθνικό διάλογο οι οργανώσεις που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα

Δεν θα διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στον εθνικό διάλογο για το μέλλον της Συρίας, οι οργανώσεις που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα και να υπαχθούν στο υπουργείο Άμυνας, διαμήνυσε σήμερα Πέμπτη (13/2) η επιτροπή που προετοιμάζει το εθνικό συνέδριο της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν από το συνέδριο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας, αν δεν αφοπλιστούν, όπως απαιτεί η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού.

Η επταμελής προπαρασκευαστική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της την Τρίτη για να οργανώσει το συνέδριο που, σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα, θα συντάξει μια ανακοίνωση που θα αποτελέσει τη βάση του μελλοντικού συντάγματος.

Βασικός κορμός των SDF, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Η νέα κυβέρνηση θέλει οι SDF να ενταχθούν στις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, όμως απέρριψε την πρόταση της οργάνωσης η κουρδική δύναμη να ενσωματωθεί στον στρατό ως ενιαία μονάδα.

Ο Χάσαν αλ Ντουγάιμ, ο εκπρόσωπος της προπαρασκευαστικής επιτροπής, είπε ότι οι SDF «δεν εκπροσωπούν τον λαό μας». «Μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο. Όποιος δεν καταθέσει τα όπλα δεν θα έχει ρόλο στον εθνικό διάλογο», είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.

«Θα προσκληθούν εκείνοι που πιστεύουμε ότι εκπροσωπούν τον συριακό λαό»

Ο Σάρα δήλωσε στις 31 Ιανουαρίου στο περιοδικό The Economist ότι οι SDF είναι έτοιμες να ενταχθούν στον στρατό αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε ότι η προπαρασκευαστική επιτροπή θα έχει διαβουλεύσεις σε όλη τη Συρία και στη συνέχεια θα προσκαλέσει στο συνέδριο «εκείνους που πιστεύουμε ότι εκπροσωπούν τον συριακό λαό».

Εκτός από τον Ντουγάιμ, που είναι ερευνητής Ισλαμικών Υποθέσεων, στην επιτροπή μετέχουν ο Μοχάμεντ Μάστετ, πρώην στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) στη βορειοδυτική Συρία, ο Γιούσεφ αλ Χιτζρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της HTS, και ο Μουστάφα Μούσα, που επίσης μετείχε στην ίδια τοπική κυβέρνηση της HTS. Στη σύνθεσή της περιλαμβάνονται και δύο γυναίκες, η Χιντ Καμπαουάτα, χριστιανή που αντιπολιτευόταν τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και εργάστηκε για τη διαθρησκευτική ανεκτικότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών και η Χούντα Ατάσι, συνιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Ανθρωπιστική Αρωγή.

Ο εξέχων Συροκούρδος πολιτικός Σάλεχ Μουσλίμ επέκρινε την επιτροπή, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει την εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία της Συρίας. «Φοβόμαστε ότι προσωπικότητες και οργανώσεις που συμμορφώνονται με τις επιθυμίες των σαλαφιστικών (ισλαμιστικών) κινημάτων θα προσκληθούν με σκοπό να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους αντί να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του συριακού λαού», δήλωσε.

Ένας Δυτικός διπλωμάτης σχολίασε ότι η επιτροπή δεν είναι τόσο συμπεριληπτική όσο θα επιθυμούσε η Δύση, σημειώνοντας ότι έξι από τα μέλη της είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και ότι τα περισσότερα έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον Σάρα ή με την οργάνωσή του, την HTS.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button