Σύγκρουση κορυφής για την Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι, απειλές Πούτιν και ο αστάθμητος παράγων Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τους συμμάχους του να αντιτάξουν μια «σθεναρή απάντηση» στον «εκβιασμό» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απείλησε πριν από λίγες ώρες να πλήξει το Κίεβο με το νέο του στρατηγικό όπλο «Oreshnik».
«Κάθε εκβιασμός εκ μέρους της Ρωσίας πρέπει να λάβει σθεναρή απάντηση», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι εκτιμά ότι «ο Πούτιν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση τώρα, ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να μην μπορέσει να πετύχει τον τερματισμό του πολέμου».
«Ο Πούτιν είναι ο μόνος ένοχος αυτού του πολέμου και ο μόνος που πιστεύει στον πόλεμο. Και γι’ αυτό η κλιμάκωση του Πούτιν τώρα είναι μια πίεση για να αναγκάσει αργότερα τον πρόεδρο της Αμερικής να συμφωνήσει με τους όρους της Ρωσίας», ανέφερε ακόμη.
Από την πλευρά του ο Τραμπ κρατά σιγή ιχθύος αν και στο προεκλογικά δήλωνε ότι έχει σχέδιο για να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.
Γιατί η Μόσχα πλήττει το ηλεκτρικό δίκτυο
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν το ρεύμα αμέσως μετά τα πλήγματα, ενώ για εκατομμύρια άλλους αυξήθηκε το υφιστάμενο πρόγραμμα κυλιόμενων διακοπών ρεύματος.
Ο Ρομάν Τούρι, κάτοικος της δυτικής πόλης Ιβάνο Φρανσκίβ, δήλωσε στο CNNi: «Περίμενα να μείνω χωρίς ρεύμα για τρεις ώρες, αλλά σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, φαίνεται ότι θα μείνουμε χωρίς ρεύμα για οκτώ ώρες σήμερα».
«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάθε χειμώνας γίνεται όλο και πιο δύσκολος», πρόσθεσε.
Αυτή είναι η 11η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας μόνο φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας στο Κίεβο.
Ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, ακαδημαϊκός και συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων για τη Ρωσία, υποστήριξε ότι όλα τα χτυπήματα εντάσσονται στο ίδιο μοτίβο – με σκοπό να επηρεάσουν το ηθικό των Ουκρανών στο βαθμό που θα υποταχθούν στη Μόσχα.
«Η στρατηγική του Πούτιν είναι να κάνει τους Ουκρανούς αρκετά δυστυχισμένους ώστε να τα παρατήσουν. Οι Ρώσοι προσπαθούν να διαλύσουν συστηματικά το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα», δήλωσε στον Independent.
«Μόλις φτάσουμε στον Οκτώβριο, οι θερμοκρασίες τείνουν να πέφτουν κατακόρυφα. Τότε είναι που ξαφνικά έχουμε πολύ περισσότερο φορτίο στο δίκτυο και τα προβλήματα θα γίνουν ξεκάθαρα. Οι Ουκρανοί θα έχουν στην καλύτερη περίπτωση με δελτίο παροχής ενέργειας».
Ο Μαρσέλ Πλίχτα, πρώην αναλυτής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε στον Independent: «Αυτά τα χτυπήματα έρχονται συνήθως μετά από κάποιο είδος ουκρανικής επιτυχίας. Αποτελούν μέρος ενός πολέμου πληροφόρησης. Είναι μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να επαναφέρει μια αφήγηση που δείχνει τη Ρωσία ως τον μεγάλο ισχυρό παράγοντα σε αυτόν τον πόλεμο και την Ουκρανία ως αδύναμη και ευάλωτη».
«Είναι ασήμαντα χτυπήματα και έχουν ως στόχο την εκδίκηση. Οι στόχοι δεν είχαν στρατιωτική αξία. Έχουν χτυπήσει πολυκατοικίες ή σιλό σιτηρών. Είναι μια επίθεση στον ουκρανικό λαό, όχι στην ικανότητα του Κιέβου να διεξάγει πόλεμο»τονίζει.
Απειλές για νέα χτυπήματα από τον Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του τόνισε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία» σε περίπτωση που η Ουκρανία αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti,.
«Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση ένα δημοσίευμα των New York Times, εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ανέφερε ότι δυτικοί αξιωματούχοι συζητούν μια σειρά από τρόπους με τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τους Times, μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι εξέταζαν την αποτροπή και ορισμένοι είχαν προτείνει ακόμη και την επιστροφή των πυρηνικών όπλων που είχαν αφαιρεθεί από την Ουκρανία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν και ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σαφώς και πολύπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.
Ακόμη ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έπληξε 17 στόχους που ήταν «στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας και τα συστήματα υποστήριξής τους», χωρίς να αναγνωρίσει τα χτυπήματα σε υποδομές ενέργειας.
«Όπως έχω πει πολλές φορές, θα υπάρχει πάντα μια απάντηση από την πλευρά μας (στη χρήση αμερικανικών ATACMS)», δήλωσε κατά τη διάρκεια σχολίων που έγιναν σε σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στο Καζακστάν.
Μάλιστα τόνισε ότι η Μόσχα χτύπησε ως απάντηση στα πλήγματα της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς ATACMS. Είπε ότι οι μελλοντικοί στόχοι της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.
Θα συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε τον «Oreshnik» στα πεδία της μάχης
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω εκτοξεύσεων του νέου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς της Ρωσίας, με την ονομασία «Oreshnik», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κατά της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.
«Θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος από δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συνέχισης της δοκιμής του Oreshnik σε συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «επιλέγει στόχους για χτυπήματα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Μόσχα θεωρεί επίσης ότι δικαιούται να χρησιμοποιεί όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων που ανήκουν σε χώρες που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον της Ρωσίας.
Κατρακυλά το ρούβλι
Στο μεταξύ το ρούβλι κατρακυλά αναγκάζοντας την ρωσική τράπεζα να παρέμβει. Το πρωί της Πέμπτης το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 110 έναντι του δολαρίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγονταςότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για την υποτίμηση του νομίσματος και ότι οι διακυμάνσεις του επηρεάστηκαν από τις πληρωμές του προϋπολογισμού και τις εποχιακές αλλαγές.
«Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν απολύτως λόγοι για πανικό», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ
Η Ουκρανία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν να πλήξει κυβερνητικούς στόχους στο Κίεβο.
«Περιμένουμε από τις χώρες που έχουν καλέσει όλους να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου να αντιδράσουν στις δηλώσεις που εξέφρασε σήμερα ο Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη ρητορική του Πούτιν «εκβιασμό» με στόχο να αποθαρρύνει τους εταίρους του Κιέβου και να δοκιμάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιδιώξει τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο.
«Ο Πούτιν προφανώς προσπαθεί να επηρεάσει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση με αυτές τις δηλώσεις και προσπαθεί ουσιαστικά να δείξει ότι αυτή η νέα κυβέρνηση είναι αδύναμη», πρόσθεσε ο κ. Τίκι.
Αυξάνει τη φορολογία ο Ζελένσκι
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ ο Ζελένσκι υπέγραψε την πρώτη αύξηση της φορολογίας της Ουκρανίας σε καιρό πολέμου, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία φτάνει στον τρίτο χρόνο του.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου και ο πολεμικός φόρος για τους κατοίκους θα αυξηθεί σε 5% από 1,5% που καταβάλλεται σήμερα επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η κυβέρνηση εισάγει επίσης τον πολεμικό φόρο για δεκάδες χιλιάδες μεμονωμένους επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις.