Επικαιρότητα

Δημοσίευμα του CNNi για το χωριό που αναδύεται από τον πυθμένα της λίμνης Μόρνου λόγω της ξηρασίας

Αντικείμενο σχολιασμού των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως του CNNi έγιναν τα απομεινάρια των σπιτιών του χωριού Κάλλιο, που αναδύονται από τη λίμνη Μόρνου, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί.

Το ελληνικό χωριό που 45χρονια μετά την βύθισή του ξεπροβάλει από τη λίμνη που στερεύει μέρα με τη μέρα, σκιαγραφεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα ανομβρίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μεγάλες εκτάσεις εδάφους περιβάλλουν τα ερείπια του χαμένου χωριού, το οποίο πλημμύρισε το 1980 για να δημιουργηθεί η λίμνη για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της πρωτεύουσας σε νερό.

Μετά από έναν άνυδρο χειμώνα, ένα καλοκαίρι με καύσωνες και σειρά μηνών με λιγοστές βροχές και ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας η στάθμη της τεράστιας τεχνητής λίμνης που τροφοδοτεί σχεδόν τον μισό ελληνικό πληθυσμό με νερό έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Το άνυδρο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας την έχει κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία έχει επιδεινώσει τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών που έφτασαν στην Αττική. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της λίμνης.

Το χωριό Κάλλιο που αναδύεται από την λίμνη Μόρνου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου» είπε καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. «Δεν ξέρουμε τι ακολουθεί. Αν έχουμε έναν ακόμη χειμώνα χωρίς βροχή, τα πράγματα θα δυσκολέψουν».

«Μέρα με τη μέρα, το νερό πέφτει» δήλωσε ο δήμαρχος Δωρίδας, Δημήτρης Γιαννόπουλος στο Reuters, τονίζοντας πως τίποτα παρόμοιο δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 33 χρόνια.

Το όρος Γκιώνα που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη κάποτε ήταν «ντυμένο» στα λευκά, κάτι το οποίο δεν ίσχυσε τον περασμένο χειμώνα, τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Στις όχθες της λίμνης τα δέντρα έχουν πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση. «Τους λείπει το νερό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» σημείωσε ο δήμαρχος.

Πηγάδια στην περιοχή στερεύουν και τα γύρω χωριά, που δεν παίρνουν νερό από τη λίμνη, υπέστησαν διακοπές νερού αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως, η επιφάνεια της λίμνης έχει συρρικνωθεί από περίπου 16,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Αύγουστο του 2022 σε μόλις 12,0 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Ελλάδας.

Τα αποθέματα νερού εκεί και στους τρεις άλλους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την Αττική των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, μειώθηκαν στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Αύγουστο από 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι πρώην κάτοικοι του Καλλιού έμειναν έκπληκτοι βλέποντας ξανά τον τόπο τους, αλλά είναι σαφώς αποκαρδιωμένοι από την κατάστασή του.

Η 77χρονη σύζυγός του Μαρία είπε: «Αν συνεχίσει έτσι, θα εμφανιστεί ολόκληρο το χωριό, μέχρι τον πάτο, εκεί που ήταν η εκκλησία και το σπίτι μας».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button