Κόσμος

Ταϊβάν: «Πρωτοφανής» ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού γύρω από το νησί

Η Κίνα πραγματοποιεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεών της γύρω από την Ταϊβάν, των τελευταίων δεκαετιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του νησιού.

Όπως μεταδίδει το CNNi το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, αναφέρει ότι παρακολουθεί μια «έκρηξη» κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα στενά της Ταϊβάν και στον Δυτικό Ειρηνικό.

Η Ταϊβάν βρίσκεται σε συναγερμό από τη Δευτέρα, καθώς προετοιμάζεται για αναμενόμενες στρατιωτικές ασκήσεις, αφού ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε πυροδότησε την οργή του Πεκίνου κάνοντας ανεπίσημες στάσεις στη Χαβάη και στο αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ταϊβάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι πολλαπλοί σχηματισμοί πλοίων του κινεζικού ναυτικού και της ακτοφυλακής κινούνταν στα περιφερειακά ύδατα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν. Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει στρατιωτικές ασκήσεις ούτε έχει αναγνωρίσει τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη που επικαλείται η Ταϊπέι.

Ένας «εκπληκτικός» αριθμός κινεζικών σκαφών έχει αναπτυχθεί σε κλίμακα που «θα μπορούσε να εμποδίσει τις εξωτερικές δυνάμεις», δήλωσε ο υποστράτηγος Χσιέ Τζιν-Σένγκ, αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών, σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν την Τρίτη.

Η ναυτική ανάπτυξη του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) δεν στοχεύει μόνο την Ταϊβάν, είπε ο Χσιέ, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική εξάπλωση των κινεζικών δυνάμεων, εκτείνεται στα ύδατα πέρα ​​από την «πρώτη αλυσίδα νησιών». Η στρατηγικής σημασίας «πρώτη αλυσίδα νησιών» περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τμήματα των Φιλιππίνων και την Ινδονησία και αποτελεί το «πάτημα» των ΗΠΑ στην περιοχή, μέσω των στρατιωτικών βάσεων που έχει σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες.

Κινήσεις ναυτικού αποκλεισμού της Ταϊβάν

«Οι πρόσφατες δραστηριότητες του PLA όχι μόνο ασκούν στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν, αλλά επί της ουσίας την αποκλείουν», είπε ο Χσιέ.

Η ικανότητα της Κίνας να εμποδίζει τις εξωτερικές δυνάμεις να εισέλθουν στην πρώτη αλυσίδα νησιών θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή επιβίωσης για την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, διακόπτοντας πιθανώς τη ναυτική πρόσβαση των δυνάμεων που επιδιώκουν να βοηθήσουν το νησί.

Η θαλάσσια ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Κίνα άρχισε να διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν επίσης σημαντική αύξηση στα αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας που επιχειρούν σε όλο το νησί. Αποκορύφωμα ήταν τα 47 αεροσκάφη που εντοπίστηκαν την Τρίτη να πετούν εντός της Ζώνης Αεροπορικού Ελέγχου της Ταϊβάν, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16.

Taiwan Ministry of Defence via AP

Σε δήλωσή τους τη Δευτέρα, οι αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν ότι ο Κινεζικός στρατός, είχε δεσμεύσει επτά ζώνες στο κινεζικό FIR, στα ανατολικά των παράκτιων επαρχιών Zhejiang και Fujian.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις ζώνες που βρίσκονται στα βόρεια και βορειοδυτικά της Ταϊβάν αντίστοιχα, ανέφερε το υπουργείο στην ενημέρωσή του την Τρίτη.

Το Πεκίνο, διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρει το νησί με τη βία. Θεωρεί τις ανεπίσημες αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι ως παραβίαση της κυριαρχίας της. Η ηγεσία της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Οι κινεζικές στρατιωτικές κινήσεις, έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο Λάι έκανε ανεπίσημες στάσεις στη Χαβάη και το Γκουάμ κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας περιοδείας στον Νότιο Ειρηνικό, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Η επίσκεψη ήταν η πρώτη του Λάι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που έγινε πρόεδρος τον Μάιο.

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν σθεναρή αντίθεση στο ταξίδι του Λάι, αναφέροντάς τον ως «αποσχιστή». Το ταξίδι του έγινε αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, κάτι που ώθησε την Κίνα να υποσχεθεί «ισχυρά αντίμετρα».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται όλο και περισσότερο ένα από τα βασικά εργαλεία του Πεκίνου για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και οι επισκέψεις Αμερικανών ή Ταϊβανέζων αξιωματούχων στο έδαφος του άλλου έχουν στο παρελθόν πυροδοτήσει σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα.

Πηγή: China’s maritime movements around Taiwan are largest in decades, Taipei says, by Wayne Chang, Simone McCarthy and Nectar Gan, CNNi




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button