πολιτική

Τα κέρδη της Κύπρου από την συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν

Με γεμάτες τις αποσκευές έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν .

Το χθεσινό τετ α τετ ήταν η σφραγίδα της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα.

Η ανοιχτή στήριξη του Τζο Μπάιντεν στο Κυπριακό συνδέοντας το συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα με τον ρόλο σταθερότητας της Κύπρου έχει γεμίσει με αισιοδοξία την Λευκωσία την στιγμή που ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης τους , ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή υπογραμμίζοντας ότι « οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο» . Παράλληλα , δήλωσε πώς «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί».

Αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της ενίσχυσης της διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας 2024 – 2029, που υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου με στόχο την αναβάθμιση τόσο εξοπλιστικά της Κύπρου όπως και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παραχώρησης μεταχειρισμένων ελικοπτέρων σε συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών διεθνών προβλημάτων ασφάλειας με την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας να αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη αμοιβαία επωφελών στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι τέθηκε η κατάργηση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ να γίνεται ανά 3 ή 5 χρόνια, το οποίο αυτή τη στιγμή αναθεωρείται σε ετήσια βάση, .

Επίθεση τουρκικής αντιπολίτευσης σε Ερντογάν

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας μετά το τετ-α-τετ Μπάιντεν -Χριστοδουλίδη τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε διακαώς μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο αλλά ο Αμερικανός ομόλογός του το είχε απορρίψει.

Για «ντροπιαστική ήττα της τουρκικής διπλωματίας» κάνει λόγο η τουρκική αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής και τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP ) Ναμίκ Ταν σχολίασε ότι Τζο Μπάιντεν μπορεί να ανακηρύξει την Κυπριακή Δημοκρατία σημαντικό μη νατοϊκό σύμμαχο των ΗΠΑ, παρέχοντάς της πλεονεκτήματα ασφαλείας και πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ευκαιρίες.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα « Χ» με τίτλο «Η νέα πανωλεθρία της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης AKP-MHP», σχολιάζει πώς η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ως προστάτης της Χαμάς και εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ παρέχει στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ευκαιρίες που αναζητούσαν και αναγκάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ο Χριστοδουλίδης έχει ένα αρεστό προφίλ στις ΗΠΑ» και η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν θεωρείται πλέον κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει υπογραμμίζοντας πως «ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να οχυρώσει το εσωτερικό μέτωπο περί εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, συνεχίζει να αγνοεί τι συμβαίνει έξω». Μεταξύ άλλων αναφέρει πώς « όταν ο κόσμος παίζει σκάκι και εμείς τάβλι, είναι απολύτως φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι μια τέτοια ντροπιαστική εικόνα ήττας »




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button