πολιτική

Τα σχέδια Ερντογάν για ΑΟΖ με τη Συρία και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Μετά το παράνομο και έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής ατζέντας επιδιώκει να έχει το «επάνω χέρι» στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μίας πιθανής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία, επιχειρώντας να εδραιώσει την παρουσία της στη περιοχή.

Με την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, η Άγκυρα επιδιώκει να αναδειχθεί ως ο πιο ισχυρός ξένος παράγοντας στη χώρα, εκμεταλλευόμενη αυτή τη φορά την έλλειψη νόμιμης κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να μετατρέψει τη Συρία σε προπύργιό της, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια της στη Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς η Τουρκία έχει απλώσει τα … πλοκάμια της και στην προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας, καθώς οι επικεφαλής των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, Άσαντ Αλ Σιμπάνι και Μουρχάφ Αμπού Κουάσρα αντίστοιχα, βρισκόντουσαν για μία μεγάλη χρονική περίοδο στην Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να προβάλει την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα της να προστατεύει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τη στιγμή που στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος προβάλλεται ήδη ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων ο οποίος «καταπίνει» την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ προωθώντας μία επικείμενη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας -Συρίας, στα πρότυπα του παράνομου και έκνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε πλήρη συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία οπλίζουν την διπλωματική φαρέτρα με την οποία αναμένεται να βάλουν φρένο στα σχέδια της Άγκυρας. Οι εν λόγω τουρκικές κινήσεις αναμένεται να τεθούν και στην τριμερή Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου στο Καϊρο.

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση τονίζοντας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο. Πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, όλες τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και ο Λίβανος στα σχέδια της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, η γείτονα βάζει στο κάδρο και τον Λίβανο. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές στην εφημερίδα Turkiye, «οι ισορροπίες στη Μεσόγειο θα αλλάξουν με τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που σχεδιάζεται να συναφθεί με τη Συρία στο μέλλον, μόλις συσταθεί η αρμόδια Αρχή. Η Τουρκία είναι αισιόδοξη για τις διπλωματικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στην περιοχή. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει ακτές στη Μεσόγειο, σχεδιάζει επίσης να κινηθεί μαζί μας. Έτσι, οι χώρες που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στους ενεργειακούς πόρους της λεκάνης της Μεσογείου και λογαριάζουν να τους μοιραστούν έχουν γίνει ανήσυχες. Οι σχεδιασμοί τους έχουν ανατραπεί. Μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αρμοδιότητα τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας».

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, άνοιξε τη βεντάλια των προκλήσεων και των διεκδικήσεων ταυτόχρονα στο Τακτικό Περιφερειακό Συνέδριο Τραπεζούντας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ). Τόνισε πως «η Τουρκία πρέπει να είναι μια χώρα που αναζητά, βρίσκει και παράγει το δικό της φυσικό αέριο και πετρέλαιο και όταν ξεκινήσαμε το 2016, είπαμε: ‘Από εδώ και πέρα, με τα δικά μας πλοία, δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ανεξερεύνητο μέρος στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη ”Γαλάζια Πατρίδα”». Παράλληλα πρόσθεσε πώς η Γαλάζια Πατρίδα «δεν είναι παραμύθι αλλά το έπος της τουρκικής ναυτιλίας» σημειώνοντας πώς θα συνεχίσουν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη «Μαύρη Θάλασσα, στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Τουρκία έχει γίνει πλέον μια χώρα που αναζητά πετρέλαιο όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στη ”Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και στη Σομαλία».

Ξεκίνησε η «Γαλάζια Πατρίδα 2025» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, διεξάγεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» σε περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 87 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 7 μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα, 31 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 20.000 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων και άνδρες των Ομάδων Υποβρύχιας Επίθεσης και Υποβρύχιας Άμυνας. Μάλιστα δημιουργήθηκε κέντρο επιχειρήσεων στο Κέντρο Ναυτικού Πολέμου του Γκιολτζούκο με 115 άτομα.

Οι δραστηριότητες διακεκριμένων προσκεκλημένων θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιανουαρίου στη ναυτική βάση του Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» υπογραμμίζοντας πως υπήρχε σχετική ενημέρωση και «δεν είναι εντός των χωρικών υδάτων μας στο Αιγαίο». Παράλληλα, δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί «χωρίς να παραχωρούμε την οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης, ούτε καν συζήτησης, ζητημάτων κυριαρχίας και εθνικών κόκκινων γραμμών».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button