Οικονομία

Τα υποθαλάσσια καλώδια που φθάνουν Ελλάδα και οι προκλήσεις για τα data centers

Τα υποθαλάσσια καλώδια που έρχονται στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί η χώρα σε κόμβο διακίνησης δεδομένων για την νοτιοανατολική Ευρώπη, δικαιολογώντας και τις τεράστιες επενδύσεις που ανακοινώνουν για data centers. 

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι ανησυχίες αναφορικά με το πόσο εφικτό θα είναι να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, για αυτά τα μεγάλα κέντρα δεδομένων που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Το πιο πρόσφατο δείγμα ήταν η ανακοίνωση που έγινε από τη Vodafone Ελλάδος αναφορικά με την επικείμενη σύνδεση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος India-Europe-Xpress (IEX), εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, με τον καλωδιακό σταθμό της πρώτης στο Τυμπάκι Ηρακλείου.

Το IEΧ, με μήκος 10.000 χιλιόμετρα είναι υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που συνδέει το Μουμπάι της Ινδίας με την Ευρώπη και προσεγγίζει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (Ομάν, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος) καθώς και τη Μεσόγειο Θάλασσα με προσαιγιαλώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Από την Κρήτη, το IEX θα συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του υποθαλλάσιου καλωδίου που έχει υλοποιήσει η Vodafone στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου.

Το IEX είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα καλωδιακά συστήματα που αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια και η άφιξη τους συνδέεται και με τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί για τη δημιουργία data centers. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο πλαίσιο του Advanced Telecoms & IoT Summit, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του έργου για τη δημιουργία του East Med Corridor, ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος που συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει με 25% η ΔΕΗ, αλλά και αναφορικά με την προσαιγιάλωση στην Ελλάδα του Blue, ενός καλωδιακού συστήματος που υλοποιεί η Google μαζί με την ιταλική Sparkle.

Data Centers και ενέργεια

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα «σταματούν» και στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 20. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο και αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο διακίνησης δεδομένων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώνονται επενδύσεις σε data centers με τη σχετική λίστα να περιλαμβάνει εγχώριους και διεθνείς «παίκτες» όπως είναι η Digital Realty, η Microsoft, η Google, η Amazon Web Services (AWS), η ΔΕΗ, η Lancom και η Data4. Χωρίς να αποκλείεται στη σχετική λίστα να προστεθούν και άλλες εταιρείες στο προσεχές διάστημα.

Η πιο πολυδιαφημισμένη επένδυση είναι αυτή της Microsoft, η οποία φέρεται να είναι κοντά στην έναρξη της κατασκευής δύο data centers. Όσον αφορά τον τρίτο κόμβο, δεν αποκλείεται να φιλοξενηθεί τελικά σε data center τρίτου παρόχου. Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, οι περισσότερες προχωρούν κανονικά με την Data4 να φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες κατασκευής του πρώτου data center της στην Παιανία, ενώ και η AWS φέρεται έτοιμη να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες μέσω του local zone που ετοιμάζει στην Ελλάδα και φιλοξενείται σε υποδομές τρίτου παρόχου.

Πρακτικά, οι περισσότερες από τις ανακοινωθείσες επενδύσεις προχωρούν και για τη μόνη που δεν υπάρχει κάποια πληροφορία είναι αυτή της Google. Μία επένδυση που δεν έχει γίνει σαφές αν θα προχωρήσει μέσω της κατασκευής κάποιου νέου data center ή θα προτιμηθεί και εδώ η λύση της «φιλοξενίας» σε άλλη υποδομή.

Πάντως, το γεγονός ότι οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν την περιοχή της ανατολικής Αττικής έχει προκαλέσει ανησυχία κατά πόσον θα είναι εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες όσον αφορά την παροχή ενέργειας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει μελέτη σχετικά με τη χωροθέτηση των data centers προκειμένου να φανεί αν θα χρειαστούν να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η έτερη ανησυχία που εκφράζουν αρκετά στελέχη της αγοράς είναι κατά πόσον θα υπάρχει στο προσεχές μέλλον η ζήτηση που να δικαιολογεί τόσα πολλά data centers. Η συνολική χωρητικότητα των ανακοινωθέντων επενδύσεων φθάνει στα 180-200M MW, όταν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η εκτίμηση είναι ότι τα υπάρχοντα data centers έχουν χωρητικότητα λίγο πάνω από τα 20 ΜW.

Από την άλλη πλευρά, το ΑΙ φέρεται να οδηγεί και εδώ τις εξελίξεις καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν ανάγκη από τεράστια υπολογιστική ισχύ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button