Την επαναφορά του 13ου και 14ου ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με προσφυγή τους
Προσφυγή για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού κατέθεσαν δημόσιοι υπάλληλοι στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας μάλιστα την αίτησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαστεί η υπόθεση ως πρότυπη δίκη.
Ειδικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε αγωγή υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας και παράλληλα κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του η ΑΔΕΔΥ ζητώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, καθώς και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά και 1. διετίας 2023 και 2024.
Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η μη επαναφορά των δώρων και του επιδόματος θερινών είναι αντίθετη σε σειρά συνταγματικών διατάξεων, στη Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης, στην Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει τη μεταχείριση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκών και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Η ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος, μέσω της δικηγόρου τους Μαργαρίτας Παναγοπούλου, ζητούν να επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στο ύψος που ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3205/2023 και να καταργηθεί η ρύθμιση του μνημονιακού νόμου 4093/2012 μετά. . ψήφισή του και την περικοπή των δύο δώρων και της θερινής άδειας.
Σημειώνουν ότι είναι απαραίτητη η εξίσωση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων στα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2022/2041/ΕΕ, αδιακρίτως αν ανήκουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και παράλληλα πρέπει οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων να ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους. . . , έτσι ώστε να τους καταβάλλεται ο 13ος και 14ος μισθός.
Η παράλειψη του νομοθέτη να προβεί στην επαναφορά των εν λόγω επιδομάτων, όπως υπογραμμίζεται, είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Ωστόσο, η παράλειψη επαναφοράς του 13ου και 14ου αναφέρεται στη συνταγματική δέσμευση για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και στην ισότιμη εκπλήρωση του χρέους στην κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη, καταλήγουν στην αίτηση ακύρωσης.