Τι σημαίνει για την Ευρώπη η επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα από τον Τραμπ

Ήδη στην Ασία οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κινούνται καθοδικά ενώ ισχυρό είναι το πλήγμα που επιφέρουν και στις εταιρείες αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να συμπιέσουν μια βιομηχανία που είναι ήδη ευάλωτη – ειδικά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, η οποία στέλνει στους Αμερικανούς καταναλωτές αυτοκίνητα από εταιρείες όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η BMW, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγόμενων οχημάτων της.
Το 2024, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έστειλαν αυτοκίνητα αξίας 38,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μειωμένα κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ένωση ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, ACEA.
Οι δασμοί στα αυτοκίνητα «θα είναι σίγουρα μεγάλο κακό για την Ευρώπη», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής για την ING Research. Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν «να βλάψουν τις γερμανικές εξαγωγές και να αυξήσουν τις πιθανότητες συνεχιζόμενης στασιμότητας», τονίζει.
Χαστούκι για τη Γερμανία
Οι τρεις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ευθύνονται για το 73% περίπου των εξαγωγών αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία JATO Dynamics.
Σχεδόν μία στις τρεις Porsche εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μία στις έξι BMW αποστέλλεται εκεί. Η Mercedes, η Volkswagen και η Audi (θυγατρική του Ομίλου Volkswagen) έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, αλλά θα πληγούν σοβαρά από την αύξηση των δασμών.
Η BMW προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι περίμενε ότι οι αυξανόμενες εμπορικές συγκρούσεις θα κοστίσουν στην εταιρεία ένα δισεκατομμύριο δολάρια φέτος. «Αν το παρακάνετε με τους δασμούς, στέλνετε μια αρνητική σπείρα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Όλιβερ Ζίπσε, πρόεδρος της BMW.
Χαμένοι οι καταναλωτές
Το Κέντρο Έρευνας Αυτοκινήτου από την πλευρά του τονίζει ότι οι δασμοί αναμένεται να επιβαρύνουν τους αγοραστές αυτοκινήτων με χιλιάδες δολάρια, πλήττοντας τις πωλήσεις νέων οχημάτων και με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εισαγόμενα ανταλλακτικά.
«Οι δασμοί που επιβλήθηκαν σήμερα θα κάνουν πιο ακριβή την παραγωγή και την πώληση αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερο κόστος», επισημαίνεται.
Οι εταιρείες αυτοκινήτων είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν πρόσθετο κόστος από τους δασμούς στους καταναλωτές, ειδικά δεδομένου ότι δεν μπορούν εύκολα να μεταφέρουν όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στις ΗΠΑ. Και ακόμα κι αν αυτό ήταν δυνατό, θα είχε επίσης μεγάλο κόστος.
Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ έχουν εργοστάσια συναρμολόγησης στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, Ford και Stellantis, καθώς και οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Honda, Hyundai, Nissan, Mazda και Mitsubishi και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz και Volkswagen. Τα καναδικά εργοστάσια αυτοκινήτων κατασκεύασαν 1,3 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι, από τα οποία το 1,1 εκατομμύρια, ή το 86%, εξήχθησαν σε αντιπροσωπείες των ΗΠΑ.
Επίσης πολλοί θα είναι οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους από τους δασμούς και όχι μόνο οι Καναδοί και οι Μεξικανοί. Εάν τα 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα που προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες γίνουν απρόσιτα, αυτό θα μπορούσε να πλήξει εργοστάσια ανταλλακτικών στις ΗΠΑ που προμηθεύουν εργοστάσια συναρμολόγησης αυτών των χωρών. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν εξαρτήματα αξίας 35,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό πέρυσι, σύμφωνα με ομοσπονδιακά εμπορικά στοιχεία, και άλλα 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια ανταλλακτικών στον Καναδά. Οι προμηθευτές ανταλλακτικών, οι οποίοι απασχολούν περίπου 550.000 εργάτες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να περικόψουν την παραγωγή και το προσωπικό τους
Στάση αναμονής από την Ευρώπη
«Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να προσθέσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει αυτή την ανακοίνωση, μαζί με άλλα μέτρα που προβλέπουν οι ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, και «θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα οικονομικά της συμφέροντα».
«Προτεραιότητα της ΕΕ είναι μια δίκαιη, ισορροπημένη συμφωνία αντί για αδικαιολόγητους δασμούς», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, ο Επίτροπος Εμπορίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο X μετά τις συναντήσεις του αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.
«Μοιραζόμαστε τον στόχο της βιομηχανικής ισχύος και στις δύο πλευρές», πρόσθεσε. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχετικά χαμηλό δασμολογικό συντελεστή κατά μέσο όρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισημάνει ότι θα λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες κατά τον υπολογισμό των αμοιβαίων δασμών — συμπεριλαμβανομένων των φόρων προστιθέμενης αξίας. Αυτοί είναι φόροι κατανάλωσης που προστίθενται σε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία σε κάθε στάδιο της παραγωγής και επιστρέφονται στον εξαγωγέα εάν ένα προϊόν έχει εκδοθεί.
Πλήγμα για τους Ασιάτες και όλη την υφήλιο
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, συμπεριλαμβανομένων επιβατικών αυτοκινήτων αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία, στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές.
Αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία όπως η Toyota Motor και η Mazda Motor εξάγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των οχημάτων τους στις ΗΠΑ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα είπε ότι το Τόκιο θα βάλει «όλες τις επιλογές στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση των νέων δασμών και η Νότια Κορέα δήλωσε θα υπάρξουν αντίποινα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι ο Τραμπ κινδύνευε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ με πρόσθετους δασμούς. «Ο προστατευτισμός δεν βοηθά καμία χώρα στον κόσμο», είπε ο Λούλα την Πέμπτη (27/3) σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, υποσχόμενος να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για εμπορική εισφορά στον βραζιλιάνικο χάλυβα.
Ο Τραμπ βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για την αύξηση των εσόδων για να αντισταθμίσει τις υποσχεθείσες φορολογικές περικοπές του και να αναζωογονήσει μια μακροχρόνια φθίνουσα βιομηχανική βάση των ΗΠΑ. Πολλοί εμπειρογνώμονες του εμπορίου, ωστόσο, αναμένουν ότι οι τιμές αρχικά θα αυξηθούν και η ζήτηση θα μειωθεί, πλήττοντας μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
«Θα χρεώσουμε τις χώρες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας και την απόκτηση των εργασιών μας, την απόκτηση του πλούτου μας, τη λήψη πολλών από τα πράγματα που έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη (26/3).