Κόσμος

Τι σημαίνει η ανάληψη ευθύνης από τη Χεζμπολάχ για το χτύπημα στο σπίτι του Νετανιάχου

Σοβαρές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η αποτυχημένη επίθεση στην οικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Μόνο το γεγονός ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ανέλαβαν και επίσημα την ευθύνη, έβαλαν στο στόχαστρο προσωπικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ μπορεί να κάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να σχεδιάσουν εκ νέου τα αντίποινα στο Ιράν.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η αποτυχημένη επίθεση στο σπίτι του Νετανιάχου αποτελεί μια επίδειξη ισχύος της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου, που παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί – όπως άλλωστε και η Χαμάς – πολλαπλά πλήγματα και έχει μείνει «αποδεκατισμένη» σε επίπεδο ηγεσίας, υποδηλώνει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Πολλαπλές επιθέσεις

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, αναφέρει πως πραγματοποίησε επιθέσεις σε 10 περιοχές, σύμφωνα με το Al Jazeera ανάμεσα σε αυτές και η Καισάρεια στην οποία βρίσκεται η κατοικία του Νετανιάχου.

Επιθέσεις εξαπολύθηκαν στην περιοχή Σαφάντ, στη βάση Φίλον, την περιοχή Krayot, βόρεια της Χάιφα, τους οικισμούς Σλόμι και Αλ Μπάσα, σε στρατιωτική βάση στο Νέσερ, τον οικισμό Κιριάτ Σμονά, μια μονάδα Ισραηλινών στρατιωτών στην τοποθεσία al-Marj και στον οικισμό Ζαρίτ.

Το Ισραήλ ορκίζεται εκδίκηση

Αν και η Χεζμπολάχ εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο, διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε στο Israel Hayom ότι το Ιράν είναι τελικά υπεύθυνο.

«Η Χεζμπολάχ χρηματοδοτείται από την Τεχεράνη, οπότε το Ιράν φέρει ευθύνη και για αυτό το περιστατικό», δήλωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν συνέπειες για την απόπειρα κατά της ζωής του πρωθυπουργού Νετανιάχου.»

Οι απειλές κατά του πρωθυπουργού είναι γνωστές στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, γεγονός που προκαλεί συχνές αλλαγές στις τοποθεσίες του τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, η μετάβαση από τις απειλές σε μια πραγματική απόπειρα περνάει μια κόκκινη γραμμή που το Ισραήλ δεν θα αγνοήσει. Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Israel Hayom,

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήθελαν να στοχεύσουν τον πρωθυπουργό, αλλά αυτή η απόπειρα παραβιάζει όλους τους κανόνες. Πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού και το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό, αργά ή γρήγορα».

Προσπάθειες αποστασιοποίησης από το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες των Times of Israel, το Ιράν, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έχει ήδη απαντήσει στο ισραηλινό καθεστώς» -μια προφανής αναφορά στην πρωτοφανή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου- και ότι «η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν και τον άξονα του κακού του οποίου ηγείται», απέρριψε συλλήβδην τη δήλωση της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ.

«Ο πρωταρχικός πληρεξούσιος, το πλοκάμι που το Ιράν δημιούργησε, χρηματοδότησε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και τώρα ελέγχει σε όλες τις επιχειρήσεις του, παρουσιάζεται ξαφνικά ως ανεξάρτητη οντότητα», έγραψε στο Χ. “Τα ψέματα και τα ψεύτικα προσχήματα δεν θα σας βοηθήσουν – εσείς είστε υπεύθυνοι”.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button