Κόσμος

Τουλάχιστον 5 στρατιώτες νεκροί στην Κολομβία μετά από βομβιστική επίθεση σε οχυρό ανταρτών

Τουλάχιστον πέντε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη (11/03) σε βομβιστική ενέργεια αποδιδόμενη σε αντάρτες, πρώην μέλη της ένοπλης οργάνωσης FARC.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε σε περιοχή της νοτιοδυτικής Κολομβίας όπου παράγεται κοκαΐνη, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

«Ως αυτό το στάδιο, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν», ανέφερε ο υπολοχαγός Αλεχάντρο Σίλβα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πέδρο Σάντσες καταδίκασε μέσω X την «τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Κάρλος Πατίνιο στο χωριό Εσπεράνσα, στην Μπαλμπόα, στον (νομό) Κάουκα, εναντίον καραβανιού» του στρατού εν κινήσει.

Πόλεμος κυβέρνησης – διαφωνούντων ανταρτών

Το λεγόμενο Μέτωπο Κάρλος Πατίνιο, που δρα στη ζώνη αυτή, συγκαταλέγεται στις κυριότερες ένοπλες δομές του EMC.

Το EMC διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, όμως διασπάστηκε σε δυο φράξιες το 2024.

Το τμήμα υπό την ηγεσία διοικητή γνωστού ως Ιβάν Μορδίσκο, που δρα στην Κάουκα, αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις και πολλαπλασίασε τις ενέργειές του εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Η άλλη φράξια, υπό διοικητή με προσωνύμιο Καλάρκα, συνεχίζει τις συνομιλίες.

Οι διαφωνούντες των πρώην FARC «όχι μόνο στρατολογούν ανηλίκους διά της βίας, αλλά εργαλειοποιούν κι αναγκάζουν τον άμαχο πληθυσμό να διώξει τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσει τους θεσμούς του κράτους να εγγυηθούν την πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία και στην εργασία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «εκτοπισμό», «περιορισμό», «απομόνωση» και «τρομοκράτηση» του άμαχου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος Πέτρο έκρινε χθες το πρωί μέσω X ότι το EMC δρα με «απελπισία» και «χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό», καθώς «η στρατιωτική αδυναμία του δεν του επιτρέπει να αναμετρηθεί με τον στρατό».

Ο αρχηγός του κράτους διέψευσε πως γίνεται «καταστροφή καλλιεργειών» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του προσφέρει πληρωμή σε αγρότες για να τις εξαλείψουν εθελοντικά και να τις αντικαταστήσουν.

Η Κολομβία γνωρίζει το τρέχον διάστημα την πιο σοβαρή έξαρση της βίας την τελευταία δεκαετία, με διάφορες εστίες, στο βορειοανατολικό και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Η κλιμάκωση θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική «απόλυτης ειρήνης» που εφάρμοσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας, αφότου εξελέγη το 2022.

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που άρχισε η κυβέρνηση Πέτρο και η μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον ένοπλων οργανώσεων επέτρεψαν σε αντάρτες, παραστρατιωτικούς και καρτέλ των ναρκωτικών να επιδιώξουν την επέκταση του ελέγχου τους σε νέα εδάφη.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), άλλη οργάνωση ανταρτών, εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων στον νομό Κατατούμπο (βορειοανατολικά) εναντίον διαφωνούντων των FARC και πολιτών, εξαναγκάζοντας πάνω από 50.000 κατοίκους να εκτοπιστούν μέσα σε μερικές ημέρες. Στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν πάνω από 70 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button