Τουρκία και Ψευδοκράτος «τορπιλίζουν» το Κυπριακό
Συστηματικά ο ηγέτης του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ «τορπιλίζει» τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά συνεχίζει τις προσπάθειες για να υπάρξει έστω και έμμεση αναγνώριση του Ψευδοκράτους.
Η Άγκυρα «βρυχάται» για λύση, «λύση των δύο κρατών», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιεί την παράνομη εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου προβάλλοντας τις αποτυχημένες συνομιλίες όπως στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017.
Επιμένει στην ρητορική διχοτόμησης η Άγκυρα
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, επανέλαβε τις τουρκικές αξιώσεις, μιλώντας σε σύσκεψη παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, του Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, του Διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων και διοικητών μονάδων στην Τουρκία.
Αναφερθείς στο Κυπριακό τόνισε «συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή. Η στάση μας προς μια λύση δύο κρατών στο νησί και η υποστήριξη που παρέχουμε στους συμπατριώτες μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται από εδώ και στο εξής».
«Έχουμε την απαραίτητη δύναμη και ισχύ για να προστατεύσουμε την επιβίωση της χώρας μας και του αγαπημένου μας έθνους από εκείνους που έχουν επεκτατικές φιλοδοξίες στην περιοχή μας και που βλέπουν αυτή τη γεωγραφία ως πεδίο για την υλοποίηση των βρώμικων σχεδίων τους», υπογράμμισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζοντας «ειρηνευτική» επιχείρηση την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν 50 χρόνια .
«Από την άλλη πλευρά, γιορτάσαμε με μεγάλη υπερηφάνεια και ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης, στην οποία σταματήσαμε το χέρι που απλώνει το χέρι στους Τουρκοκύπριους, καθώς και την Ημέρα της Κοινωνικής Αντίστασης και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» , τόνισε ο Γιασάρ Γκιουλέρ .
Το «όχι» του Τατάρ για τριμερή
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους , Ερσίν Τατάρ όχι μόνον αρνήθηκε την τριμερή συνάντηση με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για επανέναρξη των συζητήσεων για το κυπριακό τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ούτε και οι συνθήκες αλλά έθεσε και τους δικούς του όρους.
Επανέλαβε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Kibrisς πώς μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση «της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».
«Απαξιώνει τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Μακάριο Γ’, στην Ιερά Μονή Κύκκου υπογραμμίζοντας «εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ. Ο ΓΓ, τα ΗΕ, ζήτησαν να υπάρξει αυτή η συνάντηση. Αυτός που φαίνεται να έχει αδυναμία με τις θέσεις του, τις θέσεις που προβάλλει, είναι ο κ. Τατάρ που φαίνεται, στη βάση αυτού που μου έχετε μεταφέρει, ότι φοβάται ακόμη και να συζητήσει. Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα δούμε».
Ο Ερσίν Τατάρ σχολίασε τις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη κάνοντας λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης με βάση τις προσωπικές του ανησυχίες» τονίζοντας πως «οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση προς εμάς. Οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκική πλευρά. Εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει όνειρα απατηλά και να λάβει υπόψη του τις πραγματικότητες στο νησί».
Με γραπτή του δήλωση στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που έγινε διπλωματικά με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) χρησιμοποίησε τον ΓΓ του ΟΗΕ ως εργαλείο επικαλούμενος το όνομά του». Μάλιστα υποστήριξε ότι ο Κύπριος ηγέτης «έπεσε σε μεγάλη απόγνωση, ειδικά μετά την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και το τέλος της αποστολής της. Η προσωπική απεσταλμένη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για νέα και επίσημη διαδικασία και το κατέγραψε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επίσημο ότι η ομοσπονδία, για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το Κυπριακό ».
Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν από τη ρητορική του Ελληνοκύπριου ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα».
«Ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του ΓΓ των ΗΕ για κοινή συνάντηση ανέφερε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπογραμμίζοντας πως «θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».