Τούρκοι σεισμολόγοι για τις δονήσεις στις Κυκλάδες – Αυξημένος κίνδυνος για καταστροφικούς σεισμούς
Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολουθούν την σεισμική ακολουθία στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό όπου εντοπίζεται το επίκεντρο και οι Τούρκοι επιστήμονες με τον Οργανισμό Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD) να αναφέρει ότι στην περιοχή του Αιγαίου από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 750 δονήσεις.
Ο καθηγητής Δρ. Χασάν Σοζμπιλίρ από το Πανεπιστήμιο Ντουκούζ Ειλούλ της Σμύρνης δήλωσε στην τουρκική έκδοση του BBC ότι οι δονήσεις «μπορούν να θεωρηθούν ότι υποδηλώνουν την έναρξη μιας νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας».
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι τα συστήματα ρηγμάτων στην περιοχή «φαίνεται να έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς στο εγγύς μέλλον».
Είναι η Σαντορίνη ένα σούπερ ηφαίστειο;
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι αν η Σαντορίνη είναι ένα σούπερ ηφαίστειο.
Υπάρχουν 20 γνωστά σούπερ ηφαίστεια στον κόσμο.
Ο γιγάντιος λάκκος μάγματος κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ και το Capri Filegri στα ανοικτά της Νάπολης, στην Ιταλία, θεωρούνται σούπερ ηφαίστεια.
Για να καταταγεί ένα ηφαίστειο σε αυτή την κατηγορία, μετράται η προσδοκία έκρηξης οκτώ βαθμών στην κλίμακα 1-8 Volcanic Eruption Index. Η Σαντορίνη αναμένεται να φτάσει το μέγιστο 7 σε αυτόν τον δείκτη.
Το νησί της Σαντορίνης σε σχήμα ημισελήνου πήρε τη σημερινή του μορφή ως αποτέλεσμα μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία, η οποία έλαβε χώρα το 1600 π.Χ..
Τι αναφέρει έκθεση του Αστεροσκοπείου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης
Το Αστεροσκοπείο Καντιλί κάνει λόγο για περίπου 650 σεισμοί που κυμαίνονταν από 1,3≤Μ≤-5,1 μεταξύ 31 Ιανουαρίου-04 Φεβρουαρίου. Ο μεγαλύτερος από τους σεισμούς ήταν Μ5,1 και στην έκθεση αναφέρονται 70 σεισμοί με μεγέθη άνω των Μ≥4,0 και βάθη κυρίως κάτω των 10 km.
Το ελληνικό τόξο, που βρίσκεται στα νότια του Αιγαίου Πελάγους, είναι μια ενεργή ζώνη καταβύθισης-υποβύθισης που σχηματίστηκε από την καταβύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Αυτή η τεκτονική διαδικασία διαμόρφωσε το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και οδήγησε στο σχηματισμό ηφαιστείων όπως η Σαντορίνη και το Κολούμπο. Η Σαντορίνη έχει αποτελέσει το σκηνικό πολλών μεγάλων εκρήξεων κατά τη διάρκεια της ιστορίας, μερικές από τις οποίες έχουν επίσης προκαλέσει μεγάλα τσουνάμι. Οι περίοδοι ηφαιστειακής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 1707-1711, το 1866-1870 και το 2011-2012 δείχνουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς γεωδυναμικής δραστηριότητας. Το ηφαίστειο Κολούμπο είναι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο εξερράγη το 1650.
Αυξημένη απειλή για τσουνάμι
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος ενέχει σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά τη δημιουργία τσουνάμι. Οι σεισμοί, ιδίως όταν συμβαίνουν στον πυθμένα της θάλασσας, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι μετατοπίζοντας υδάτινες μάζες. Επιπλέον, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που προκαλούνται από ενεργές ηφαιστειακές δομές μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη δημιουργία τσουνάμι.
Το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού, σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς. Τα συστήματα μάγματος στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Columbo και στη Σαντορίνη υποστηρίζονται από ενεργές υδροθερμικές διεργασίες και κινδυνεύουν από νέες εκρήξεις.
Η κατάρρευση της καλντέρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης στο Αιγαίο Πέλαγος, η οποία είναι αποδεκτό ότι συνέβη τον 16ο αιώνα π.Χ., προκάλεσε τσουνάμι και τα κύματα που προέκυψαν έγιναν αισθητά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ του 496 π.Χ. και του 1949 μ.Χ., σημειώθηκαν 20 μέτριοι σεισμοί, ενώ οι σεισμοί που χρονολογούνται από το 1389, το 1856, το 1866, το 1881 και το 1949 προκάλεσαν τσουνάμι.
Στον σεισμό της Αμοργού το 1956 στο Νότιο Αιγαίο, παρατηρήθηκε κύμα ύψους 2,5 μέτρων στο νησί Κάλυμνος και σοβαρές υλικές ζημιές στα νησιά Ίο, Νίσυρο, Πάτμος, Τήλο και Λειψούς.