Το ΕΚΠΑ επιβεβαιώνει το σενάριο ενός επερχόμενου «κύριου» σεισμού – Συνεχίζεται το μπαράζ των Ρίχτερ
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/803e2332-AP25034443061621-og-780x470.jpg)
Με τις σεισμικές δονήσεις να συνεχίζουν να προκαλούν αγωνία τους κατοίκους των Κυκλάδων και κυρίως της Σαντορίνης και της Αμοργού, καθώς σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη εστιάστηκαν σχεδόν όλα τα σημερινά φαινόμενα που καταγράφηκαν από τα ξημερώματα της Τρίτης (11/2), οι επιστήμονες προχωρούν στις δικές τους εκτιμήσεις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νεότερη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδεχόμενο ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα «4άρια» και «5άρια» θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των νησιωτών κατοίκων:
«Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σημερινή ανακοίνωση. Παράλληλα, σημειώνεται πως «έχουν καταγραφεί περισσότερες από 14.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου».
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν καταγραφεί συνεχείς δονήσεις με αρκετές να εντάσσονται στο «γκρουπ» των 4 Ρίχτερ και πάνω με κορυφαίες αυτές των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 8 και λίγο μετά τις 9 το πρωί, ενώ το «5άρι» που ταρακούνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα την περιοχή.
Παπαδόπουλος: «Τίποτα το πρωτοφανές»
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύοντας τη συχνότητα των σεισμών μεταξύ Σαντορίνης– Αμοργού, ανέφερε μέσω ανάρτησής του πως δεν διακρίνει τίποτε το πρωτοφανές.
Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Φωκίδας το 1984 και της Μυτιλήνης το ίδιο έτος.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Πολλοί ρωτούν αν έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία. Ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα σας έλεγε, “ναι πολλές φορές”. Δύο παραδείγματα. (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, μέγεθος 5.5. (2) Μυτιλήνη. Από τις 1.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, μέγεθος 5.6. Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερων σεισμών, όπως τώρα. (Πηγή, Comninakis & Papazachos, 1989). Συνεπώς, τίποτε το πρωτοφανές.
Οι «ρωγμές» στο μέτωπο των επιστημόνων
Στο μεταξύ οι επιστήμονες παρουσιάζουν διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες στη Σαντορίνη, καθώς ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο, κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Όπως συνηγορούν όλοι οι σεισμολόγοι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και όσο ο χρόνος περνά δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πληρέστερης εικόνας της σεισμικής ακολουθίας.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».
Για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο κάνει λόγο και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Αυτό το φαινόμενο δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας – Γεωφυσικής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στον «απόηχο» των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) πως πλέον «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Απεναντίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες» αλλά «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς».