Το Ιράν ανησυχεί για ισραηλινό χτύπημα στα πυρηνικά του – Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν
Για τις απειλές του Ισραήλ να επιχειρήσει να πλήξει πυρηνικές του εγκαταστάσεις, προειδοποίησε το Ιράν την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιτεθεί στο Ιράν ως αντίποινα για το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον του την 1η Οκτωβρίου, κάτι που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες διεθνώς ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των στόχων.
«Οι απειλές για επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις αντιτίθενται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και είναι καταδικαστέες. Στείλαμε σχετική επιστολή στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιρανός εκπρόσωπος Τύπου Ισμαήλ Μπαγκάϊ σήμερα, Δευτέρα 21/10 στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα αμέσως μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα, δηλώνοντας: «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει. Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας».
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχό του, σχετικά με την απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αλλά θα αποφασίσει τις ενέργειές του σύμφωνα με το δικό του εθνικό συμφέρον.
Η δήλωσή του περιλαμβάνεται σε άρθρο της Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι ήταν πρόθυμος να χτυπήσει στρατιωτικές και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, προτείνοντας μια πιο περιορισμένη αντεπίθεση με στόχο την αποτροπή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αντιτίθεται και στις δύο επιλογές, αλλά ενέκρινε την ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, πιθανώς εν αναμονή μιας ιρανικής απάντησης σε ισραηλινό χτύπημα.
Οι βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Οι βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες. Ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός του Ιράν. Η εγκατάσταση των 1.000 μεγαβάτ, που βρίσκεται στις ακτές του Περσικού Κόλπου, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011. Το Ιράν θέλει να αυξήσει τη χωρητικότητά του στα 3.000 μεγαβάτ.
Η Εγκατάσταση Εμπλουτισμού Ουρανίου Νατάνζ, που θεωρείται η μεγαλύτερη του Ιράν, έχει γίνει στο παρελθόν στόχος αποπειρών δολιοφθοράς που φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου Fordow, η ύπαρξη της οποίας αποκαλύφθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) το 2009, και ο αντιδραστήρας βαρέων υδάτων του Arak έκλεισαν προσωρινά βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αλλά ενεργοποιήθηκαν εκ νέου το 2019.
Το Ιράν έχει ένα μεγάλο κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στα περίχωρα του Ισφαχάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του. Περιλαμβάνει το Fuel Plate Fabrication Plant (FPFP) και το Uranium Conversion Facility (UCF), το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί το ουράνιο σε εξαφθοριούχο ουράνιο, το οποίο τροφοδοτείται σε φυγοκεντρητές.
Το Ιράν έχει έναν μερικώς κατασκευασμένο ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέων υδάτων που αρχικά ονομαζόταν Arak και τώρα Khondab. Υπό τη συμφωνία του 2015, η κατασκευή σταμάτησε και ο πυρήνας του αντιδραστήρα αφαιρέθηκε και γεμίστηκε με σκυρόδεμα για να καταστεί άχρηστος.
Σε Ισραήλ και Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να αναχωρήσει, σήμερα, Δευτέρα για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προέτρεψαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να κεφαλαιοποιήσουν τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς για να τερματίσουν τη σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Για το λόγο αυτό, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει τον κορυφαίο διπλωμάτη του στην περιοχή με αυτούς τους στόχους.