Κόσμος

Το μέλλον της FETÖ χωρίς τον Γκιουλέν: Οι έριδες, οι πιθανοί διάδοχοι και ο χορός των εκατομμυρίων

Το ρήγμα μεταξύ των μελών της FETÖ σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει αρχίσει να διευρύνεται τους τελευταίους μήνες ενώ πλέον δεν αποκλείεται ακόμη και κατά μέτωπο σύγκρουση, που θα οδηγήσει σε διάσπαση.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι η οργάνωση του Γκιουλέν διαχειρίζεται περιουσία δισεκατομμυρίων ενώ λαμβάνει και εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχει ιδρύσει σε ΗΠΑ και άλλες μεριές του κόσμου.

Άρθρο του New Yorker, που επικαλείτο πρώην μέλος της οργάνωσης, έγραφε ότι οι ακόλουθοι του Γκιουλέν τσακώνονταν μεταξύ τους για το ποιος θα έχει την τιμή να φάει ότι άφηνε στο πιάτο του ο ηγέτης ή να πιει νερό από το παπούτσι του.

Πολλοί θεωρούσαν τον Γκιουλέν «Μεσσία», χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που περιμέναμε».

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: έχει μέλλον η οργάνωση, η δημοτικότητα της οποίας βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στον χαρισματικό Γκιουλέν;

Η τουρκική εφημερίδα Sabah γράφει στην αγγλική έκδοσή της ότι το ρήγμα μεταξύ των μελών της FETÖ έχει διαφανεί στα κοινωνικά δίκτυα, με αρκετά μέλη της οργάνωσης να κατηγορούν δύο πολύ κοντινά πρόσωπα του Γκιουλέν -τον Μουσταφά Οζτζάν και τον Τζεβντέτ Τούρκγιολου – ότι τον ήλεγχαν όταν εκείνος ήταν πολύ αδύναμος λόγω των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και μια συνέντευξη ενός εκ των πολλών ανιψιών του Γκιουλέν, του Ebuseleme, τον περασμένο Ιούνιο.

Απευθυνόμενος στα μέλη της οργάνωσης, ο Ebuseleme κατηγόρησε τους παλαιότερους και στενότερους συνεργάτες του Γκιουλέν ότι προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν.

Τα πρόσωπα που έβαλε στο «στόχαστρο» ήταν ο Kudret Ünal, προσωπικός γιατρός του Γκιουλέν, και ο Emre Uslu, άτομο του στενού πυρήνα του Γκιουλέν.

Το σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια

(Photo by Fatih Aktas/Anadolu via Getty Images)

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, ηγετική φυσιογνωμία εντός της FETÖ, έκλεψε χρήματα από τα ταμεία για να πλουτίσει ο ίδιος.

Μάλιστα, είπε ότι ο Γκιουλέν έδιωξε πολλάκις τον Τούρκγιολου από το σπίτι του στην Πενσιλβάνια και εκείνος με κάποιο τρόπο επέστρεφε μετά από λίγο καιρό και έπειθε τον πρώην ιμάμη για την αθωότητά του.

Συνεργός του στις απάτες του ήταν, σύμφωνα με τον Ebuseleme, και ο Μουσταφά Οζτζάν, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

Ο νεαρός Γκιουλέν είχε πει επίσης παλαιότερα ότι οι δύο αυτοί άνδρες είχαν προσπαθήσει να βγάλουν κρυφά τον ηγέτη της FETÖ από το σπίτι του στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τον αποκόψουν από τους ακολούθους του.

Τους ισχυρισμούς του αυτούς έχουν ενστερνιστεί και ορισμένοι άλλοι υποστηρικτές του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων ο Önder Aytaç -πρόσωπο με μεγάλη επιρροή εντός της οργάνωσης που εγκατέλειψε την Τουρκία και πλέον κατοικεί στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της FETÖ, που μετά το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν αναμένεται να γίνουν ακόμη εντονότερες.

Τα πρόσωπα που μπήκαν στο «κάδρο» των ενόχων έχουν αρνηθεί μετ’ επιτάσεως την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε «σκοτεινή» δραστηριότητα.

Μουσταφά Οζτζάν και Τζεβντέτ Τούρκγιολου: Ποιοι είναι οι δύο βασικοί «κατηγορούμενοι»

Οι Μουσταφά Οζτζάν και Τζεβντέτ Τούρκγιολου αποτελούν και δύο από τους πιθανότερους διαδόχους του Γκιουλέν, παρά τις εναντίον τους «φωνές», όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Στο «τραπέζι» έχουν πέσει και τα ονόματα των Οσμάν Σιμσέκ, υπεύθυνου της FETÖ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και Εκρέμ Ντουμανλί, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης. Θεωρείται, ωστόσο, λιγότερο πιθανό να αναλάβουν τελικώς την ηγεσία.

Ο Μουσταφά Οζτζάν γνώρισε τον Γκιουλέν τη δεκαετία του ’70 στη Σμύρνη ενώ εργαζόταν σε θρησκευτικό ίδρυμα. Ήταν χαρισματικός και ανελίχθηκε γρήγορα, με πολλούς να τον θεωρούν τον νούμερο ένα υπολοχαγό του. Είναι εδώ και χρόνια μέλος του «Σκοτεινού Συμβουλίου» της οργάνωσης -μιας δεξαμενής προσώπων που αναμένεται να διαδεχθούν τον Γκιουλέν. Το 1992 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε ως ιμάμης των γκιουλενιστών.

O Mustafa Özcan

Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε το δίκτυο της οργάνωσης στην Τουρκική Αεροπορία και τις Βαλκανικές χώρες ενώ το 2003 έγινε «Ιμάμης Τουρκίας», ο επί της ουσίας ηγέτης της FETÖ στη χώρα μετά την αυτοεξορία του Γκιουλέν στις ΗΠΑ.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, έγινε CEO της Kaynak, μιας πολυπλόκαμης επιχείρησης που επί σειρά ετών έφερνε στην οργάνωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Οζτζάν έναν εκ των «εγκεφάλων» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου υπήρξε προσωπικός γραμματέας του Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια και έχει παντρευτεί μια από τις ανιψιές του ιδρυτή της FETÖ.

Κατά τουρκικά ΜΜΕ ήταν και «ταμίας» της οργάνωσης, διαχειριζόμενος εκατομμύρια δολάρια καθημερινά.

Η προσωπική του περιουσία στην Τουρκία είναι… αμύθητη, με τη Sabah να γράφει ότι είναι ιδιοκτήτης 39 ακινήτων σε τέσσερις πόλεις. Υπήρξε επίσης στέλεχος της εταιρείας Kaynak και η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη σύλληψή του.

Χάος με το θάνατο του Γκιουλέν

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα ότι τα ανώτερα κλιμάκια της FETÖ βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή μετά το θάνατο του 83χρονου ηγέτη τους.

Μάλιστα, έγινε μεγάλη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να ανακοινωθεί ο θάνατος του ή όχι.

Ο Γκιουλέν ήταν σοβαρά άρρωστος εδώ και πολλά χρόνια ενώ υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έπασχε από άνοια.

Τώρα έχει ξεκινήσει «ντιμπέιτ» για την ταφή του.

Ο Τούρκγιολου υποστηρίζει πως ο Γκιουλέν πρέπει να ταφεί άμεσα και χωρίς πολύ κόσμο ενώ άλλοι επιμένουν ότι του αξίζει μια σωστή κηδεία, με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων γκιουλενιστών.

FETHULLAH GULEN, TOURKIA, FETO

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν

EPA/SELAHATTIN SEVI/ZAMAN DAILY NEWSPAPER / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στόχος του Τούρκγιολου είναι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ασφαλείας, να κρατηθεί κρυφό το σημείο ταφής του Γκιουλέν -κάτι που τον μετέτρεπε σε μύθο.

Διαφωνίες και για τα εκατομμύρια

Παρότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της κηδείας του Γκιουλέν, τα στελέχη του έχουν ήδη ξεκινήσει να ερίζουν και για τα οικονομικά.

Κάτι μάλλον λογικό, καθώς τα ιδρύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τζίρος από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 200 με 250 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η FETÖ έχει αγοράσει και διαχειρίζεται δεκάδες ακίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τούρκγιολου θα ήθελε πολύ να συνεχίσει να ελέγχει τον τεράστιο αυτό πλούτο, κάτι που φυσικά δεν θέλουν αρκετά άλλα μέλη της οργάνωσης.

Έτσι, μόλις δύο 24ωρα μετά τον θάνατο του Γκιουλέν, η οργάνωση που έχτισε προσεκτικά τις τελευταίες δεκαετίες κινδυνεύει να διασπαστεί σε FETÖ ΗΠΑ και FETÖ Ευρώπης.

Turkey Military Coup

Υποστηρικτές του Ερντογάν ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κρατώντας σημαίες και πλακάτ με συνθήμετα κατά του Γκιουλέν. Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν προδότη (AP Photo/Hussein Malla)

(AP Photo/Hussein Malla)

Ο Γκιουλέν είχε εμπλακεί πολιτικά σε αρκετούς κλάδους, με τη γερμανική Deutsche Welle -επικαλούμενη το διεθνές νομικό γραφείο Amsterdam & Partners- να γράφει σε παλαιότερο άρθρο της ότι είχε πολλά «σκοτεινά μυστικά».

Ενδεικτικό είναι ότι το εκπαιδευτικό δίκτυό του στις ΗΠΑ είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το γραφείο αυτό είχε λάβει εντολή από την τουρκική κυβέρνηση να διερευνήσει το δίκτυο του Γκιουλέν στις ΗΠΑ.

Κατά το γερμανικό κρατικό δίκτυο, Τούρκος αξιωματούχος πληροφοριών είχε αποκαλύψει προ ετών ότι ορισμένα από τα σχολεία του Γκιουλέν στην Κεντρική Ασία κάλυπταν τη δράση πρακτόρων της CIA στο Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button