Το μεταναστευτικό επανέρχεται στην ατζέντα των αμερικανικών εκλογών – Τι υπόσχεται η Κάμαλα Χάρις
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις παραμένει έως τώρα το μεταναστευτικό.
Η Καμάλα Χάρις σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα και να πείσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους ότι προτεραιότητα της είναι η ασφάλεια στις συνοριακές περιοχές, επισκέφθηκε τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού στην Αριζόνα, προτείνοντας αυστηρότερες πολιτικές ασύλου από εκείνες του Τζο Μπάιντεν με σκοπό τον περαιτέρω περιορισμό των παράνομων διαβάσεων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Χάρις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού από τότε που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Η Χάρις τόνισε την εμπειρία της ως πρώην εισαγγελέας στη δίωξη διασυνοριακών εγκλημάτων και υποστήριξε τη διασφάλιση των συνόρων πρότεινοντας την επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία οι περιορισμοί στο άσυλο θα παραμένουν σε ισχύ, αλλά και τη μείωση του κατώτατου ορίου διελεύσεων την ημέρα, που έως τώρα φτάνει τις 1.500 διελεύσεις.
Η επιλογή της Αριζόνα δεν ήταν τυχαία. Στην συγκεκριμένη πολιτεία το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για τους ψηφοφόρους, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα σύνορα με το Μεξικό, γεγονός που την καθιστά σημαντική πύλη για τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.
Η πολιτεία έχει εκτεταμένα σύνορα μήκους περίπου 370 χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά έναν από τους κύριους διαδρόμους για παράνομες διασχίσεις συνόρων, διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων, καθώς και για όσους αναζητούν άσυλο. Οι τοπικές κοινότητες βιώνουν άμεσα τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι οικονομικές σχέσεις με το Μεξικό, το οποίο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Αριζόνας.
Παράλληλα, η Αριζόνα είναι μια από τις επτά κρίσιμες πολιτείες κλειδιά στην οποία έως τώρα η σκληρή στάση του Τραμπ στο ζήτημα της μετανάστευσης συνεχίζει να κερδίζει υποστήριξη. Η Χάρις πήγε στην Αριζόνα για να κλείσει αυτό το κενό και να αντιπαρατεθεί στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών, που την επικρίνουν συνεχώς για τις προηγούμενες φιλελεύθερες θέσεις της στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της ως «επικίνδυνα φιλελεύθερες».
Οι Αμερικανοί φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό σε σύγκριση με την Καμάλα Χάρις, όχι μόνο στην Αριζόνα, αλλά σε ολόκληρη την χώρα. Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τον Αύγουστο για το θέμα, οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Τραμπ προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Χάρις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμα ήταν μικρότερο από αυτό που είχε ο Τραμπ τον Ιούλιο, όταν προηγείτο με 13 μονάδες, δείχνοντας ότι η Χάρις κερδίζει έδαφος σταδιακά.
Η Κάμαλα Χάρις, ωστόσο, διατηρεί και την υποστήριξη πολλών ομάδων υπέρ των μεταναστών. Αυτές οι ομάδες την βλέπουν ως πολιτικό ηγέτη που κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και θεωρούν ότι είναι ανοιχτή σε πολιτικές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για όσους επιδιώκουν την υπηκοότητα ή το άσυλο στις ΗΠΑ. Οι ομάδες υπέρ των μεταναστών έχουν επισημάνει ότι η Χάρις δείχνει ενδιαφέρον για την εξεύρεση νομικών λύσεων που θα επιτρέψουν σε πληθυσμούς μεταναστών να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηκοότητα και καλύτερες συνθήκες ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στήριξη της σε πρόσφατες πολιτικές που δίνουν τη δυνατότητα σε μετανάστες παντρεμένους με Αμερικανούς πολίτες να ακολουθήσουν τη διαδικασία για απόκτηση υπηκοότητας.
Πάντως, παραμένει ασαφές αν το σκληρό όραμα της για την πολιτική των δημοκρατικών στα σύνορα είναι αρκετό ένα μήνα πριν τις εκλογές για να αλλάξει την αντίληψη των ψηφοφόρων που ήδη υποστηρίζουν τις πολιτικές του Τραμπ στο μεταναστευτικό.