πολιτική

Το «Σκληρό ροκ» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή Σαμαρά και η Προεδρολογία

Με το ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει και επίσημα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Κυβέρνηση βρήκε τον απαραίτητο εξωτερικό εχθρό ώστε να κάνει σαφή τα δικά της πολιτικά όρια και το δικό της έργο στο πολιτικό κέντρο. Παράλληλα της δόθηκε η δυνατότητα να συσπειρωθεί στη σκιά της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμη καν αρχίσει να φαίνονται.

Με στόχο η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μείνει αρραγής, πυκνώνουν οι επαφές με όλους τους Βουλευτές, ενώ ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι με το ΠΑΣΟΚ. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση επιχείρησε στρατηγικά πλήγματα στην Χαριλάου Τρυκούπη κατηγορώντας την για πλειοδοσία με αφορμή την για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 2%.

«Η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας και των ανέξοδων υποσχέσεων. Οφείλουν στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβουν ότι ”τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, έφτασαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία» δήλωσε χθες το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η επιστροφή Σαμαρά και το «long game»

Ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε χθες το βράδυ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία εβδομάδα μετά την διαγραφή του, κατά την οποία μόνο συνεργάτες του μιλούσαν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της δημιουργίας κόμματος, ενώ χαρακτήρισαν «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ» την Κυβέρνηση.

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ακόμη δημόσια παρέμβαση του, ενώ εν τέλει ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει στις 27 Νοεμβρίου σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή σε παρουσίαση βιβλίου για τα ελληνοτουρκικά. Όλα δείχνουν πως είναι η ώρα διαμόρφωσης στρατηγικής ίσως σε λογική «long game» και μένει να φανεί αν ο πρώην Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει περαιτέρω τους διαύλους με τη «Φωνή Λογικής» ή θα κινηθεί αυτόνομα.

Το πρώτο «crash test» πάντως για την Κυβέρνηση πέρασε, καθώς την περασμένη εβδομάδα κανένας Βουλευτής δημόσια, δεν έσπασε τη «γραμμή» πως «η διαγραφή Σαμαρά ήταν μονόδρομος».

Μπορεί αρκετοί Βουλευτές που πρόσκεινται στον Α. Σαμαρά να μην τοποθετήθηκαν καν δημόσια και να τηρούν στάση αναμονής και κάποιοι να ήταν «κρυπτόμενοι Υπουργοί», αλλά εσωκομματικό πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε.

Αντίστοιχα ενόψει της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ανιχνεύεται κινητικότητα που να δικαιολογεί φυγόκεντρες τάσεις. Χωρίς να αποκλείει κανείς πως 156 Βουλευτές θα βρεθούν εν τέλει και θα υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό καθώς υπάρχει και εφεδρεία στις τάξεις των ανεξάρτητων Βουλευτών.

«Πονοκέφαλο» στο Μαξίμου δεν προκάλεσε και ο Κώστας Καραμανλής, καθώς κινήθηκε σε ήπιους τόνους στην κριτική του προ 24ώρων, ακόμη και αν διαφώνησε με τα πειθαρχικά μέτρα σε Σαμαρά.

Φουντώνει η Προεδρολογία

Με την ομιλία του όμως ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε και τα σενάρια για ανάληψη της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Μακεδόνας πολιτικός φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ούτε τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία τοποθέτηση με δύο αναγνώσεις.

Από τη μία διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός βγήκε οικειοθελώς από την κούρσα, βγάζοντας από τη δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη, αρκετοί υποστηρικτές του κόμματος θα μπορούσαν να διαβάσουν αυτή τη δήλωση ως ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει πια την Κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος αφήνει πίσω του τα χρόνια της σιωπής και πυκνώνει τις τοποθετήσεις του, οι οποίες έχουν ειδικό βάρος στη γαλάζια βάση.

«Όχι» στην Προεδρία και από Νίκο Δένδια

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Υπουργός Άμυνας φέρεται να διαψεύδει πως θα τον ενδιέφερε το αξίωμα και πάλι σε συνεργάτες του όπως επιβεβαιώνει και το CNN Greece και σημειώνει πως δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του το ύπατο αξίωμα, ούτε και του έχει προταθεί.

Στο «βουνό» οι αποφάσεις για τον Πρόεδρο

Φαίνεται πως για μία ακόμη φορά ο Κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις αποφάσεις για το πρόσωπο του Προέδρου στο «βουνό» μέσα στα Χριστούγεννα, μακριά από το κλεινόν άστυ.

Ο Πρωθυπουργός έχει πάντως δηλώσει πως είναι σημαντικό ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά και να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.

«Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά», έχει τονίσει.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button