Κόσμος

Το σχέδιο Τραμπ για να «τελειώνει» με τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι ζητούν Κίεβο και Μόσχα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ενώ το Κίεβο δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του σχεδίου, την ίδια ώρα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επισήμως την παρέμβαση των ΗΠΑ για τη λήξη του πολέμου.

Ορισμένα σημεία του σχεδίου συμπίπτουν με όσα έχουν ήδη δηλώσει ο Τραμπ και ο ειδικός απεσταλμένος του για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ενώ σύμφωνα με το «σχέδιο-χρονοδιάγραμμα», ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Το «σχέδιο Τραμπ» προγραμματίζεται να συζητηθεί με τις ουκρανικές αρχές στις αρχές Φεβρουαρίου, αφότου δηλαδή ολοκληρωθεί η συνομιλία με τον Πούτιν. Με βάση τα αποτελέσματα της επικοινωνίας της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και το Κίεβο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν, είτε να διακοπούν (αν δεν βρεθούν σημεία κοινού εδάφους), είτε να συνεχιστούν (αν βρεθούν τέτοια σημεία).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο Ζελένσκι πρέπει να καταργήσει το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Αφότου ισχύει η άρση απαγόρευσης από τον Ουκρανό πρόεδρο, τότε αναμένεται να ακολουθηθεί το παρακάτω χρονοδιάγραμμα.

Οι συναντήσεις κορυφής

Κατά τον Φεβρουάριο και το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου 2025, προτείνεται η διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ Τραμπ, Ζελένσκι και Πούτιν (μια τριμερής συνάντηση ή δύο διμερείς συναντήσεις – που θα αποφασιστούν χωριστά).

Στις συναντήσεις θα πρέπει να εγκριθούν οι παράμετροι του ειρηνευτικού σχεδίου και μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για τη συμφωνία σε επίπεδο ειδικών εκπροσώπων.
Από τις 20 Απριλίου 2025 (Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται την ίδια μέρα από όλες τις χριστιανικές ομολογίες), προτείνεται να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Ταυτόχρονα, όλα τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή του Κουρσκ.

Στα τέλη Απριλίου 2025, θα πρέπει να ξεκινήσει μια Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης, η οποία θα καταγράψει μια συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και του «Παγκοσμίου Νότου .

Στα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσει η ανταλλαγή κρατουμένων σε βάση «όλοι για όλους».

Μια δήλωση της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με βάση συμφωνημένες παραμέτρους έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.

Μετά τις 9 Μαΐου (Ημέρα της Νίκης για τη Ρωσία) ζητείται από την Ουκρανία να μην παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση.

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στην Ουκρανία στα τέλη Αυγούστου και βουλευτικές και τοπικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτά είναι τα 7 σημεία του σχεδίου Τραμπ

  1. Η Ουκρανία δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα δηλώσει ουδετερότητα. Η απόφαση να απαγορευθεί η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία πρέπει να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
  2. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ έως το 2030. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.
  3. Η Ουκρανία δεν μειώνει το μέγεθος του στρατού της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
  4. Η Ουκρανία αρνείται στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειες επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών. Αλλά δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω τους.
  5. Ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αρθούν αμέσως μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Μέρος τους για τρία χρόνια, ανάλογα με τη συμμόρφωση της Ρωσίας με τις παραμέτρους της συμφωνίας. Όλοι οι περιορισμοί στην εισαγωγή ρωσικών ενεργειακών πόρων στην ΕΕ θα αρθούν. Αλλά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι θα υπόκεινται σε ειδικό δασμό, τα κεφάλαια από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.
  6. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της υπεράσπισης της ρωσικής γλώσσας και της ειρηνικής συνύπαρξης με τη Ρωσία θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχουν στις εκλογές στην Ουκρανία. Όλες οι ενέργειες κατά του UOC (ουκρανική εκκλησία προσκείμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας) και της ρωσικής γλώσσας πρέπει να σταματήσουν σε κρατικό επίπεδο.
  7. Η παράγραφος για το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σώμα μετά το τέλος των εχθροπραξιών επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα προβληματική. Από τη μια πλευρά, το Κίεβο το απαιτεί ως εγγύηση ασφάλειας. Από την άλλη, υπάρχει κατηγορηματική εναντίωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα πρέπει να διεξαχθούν χωριστές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μερών για το θέμα αυτό.

Τι ζητούν οι Ρώσοι για να τερματιστεί ο πόλεμος

Οι Ρώσοι θέτουν τρία αιτήματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, τα οποία δεν ικανοποιούν οι προτάσεις Τραμπ.

Τις ρωσικές προτάσεις, που βασίζονται στην πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου, διατύπωσε το καλοκαίρι 2024 ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι ρωσικές προτάσεις είναι οι εξής:

  1. Αποχώρηση όλων των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και και Kέρσον.
  2. Ρητή δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Ουδέτερο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς στο Κίεβο
  3. Άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button