Το 2024 σε 4′: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που κλείνει
Ο πλανήτης συγκλονίστηκε από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις πολεμικές συγκρούσεις στον Λίβανο και τους βρυχηθμούς Ισραήλ και Ιράν.
Παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την ιστορική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και την επαναβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
Χαμογέλασε συλλογικά -και ολίγον ειρωνικά- με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και πανηγύρισε μετάλλια και επιτυχίες.
Δάκρυσε με τις απώλειες σπουδαίων προσώπων των τεχνών, των επιχειρήσεων και της επιστήμης και εντυπωσιάστηκε με τα τεχνολογικά άλματα -του AI και μη.
Στην Ελλάδα, η χρονιά «σημαδεύτηκε» από κάλπες: ευρωεκλογές με κίτρινες κάρτες για όλους και εσωκομματικές εκλογές για τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το «στοίχημα Κασσελάκης» δεν απέδωσε καρπούς για το ΣΥΡΙΖΑ, που διένυσε μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας και συντροφικών «μαχαιρωμάτων» μέχρι να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές και να αναδείξει ως νέο πρόεδρο το Σωκράτη Φάμελλο.
Οι πολιτικές αναταράξεις, όμως, άλλαξαν δραματικά τον κοινοβουλευτικό χάρτη, με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει ένα απρόσμενο… δώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και να επανέρχεται μετά από 15 χρόνια στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο «τιμόνι» του κόμματος τον Οκτώβριο και την ανανέωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Στη Νέα Δημοκρατία, επανάληψη της ιστορίας μετά από 31 χρόνια: ο Αντώνης Σαμαράς διεγράφη από το κόμμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 1993 από τον πατέρα του.
Σε κοινωνικό επίπεδο, το 2024 έφερε τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με τον πληθωρισμό, τα υψηλά ενοίκια και την ακρίβεια -ενεργειακή και μη- και έκανε τους Έλληνες να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι.
Η πρώτη οικονομική «ανάσα» ήρθε έπειτα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από 10 απανωτές αυξήσεις, μια πτωτική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025.
Η φετινή χρονιά σηματοδότησε, όμως, και την επιστροφή της τρομοκρατίας στη χώρα μας, με τις εκρήξεις στο υπουργείο Εργασίας τον Φεβρουάριο και τους Αμπελόκηπους τον Οκτώβριο να ανασύρουν οδυνηρές και επικίνδυνες μνήμες.
Το καλοκαίρι, η κλιματική κρίση έδειξε για ακόμη μια φορά τα «δόντια» της στην Ελλάδα, με τη χώρα να «ψήνεται» τον Ιούλιο για 16 ημέρες -αρνητικό ρεκόρ 44 ετών.
Και τον Αύγουστο, φωτιά κατακαίει για πολλοστή φορά την πολύπαθη Πεντέλη, με την πύρινη λαίλαπα να φτάνει στον αστικό ιστό και να αφήνει πίσω της μια νεκρή, μεγάλες καταστροφές και χιλιάδες στρέμματα καμένου πράσινου.
Τον Οκτώβριο, η κλιματική κρίση «χτύπησε» την Ισπανία, με φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια να αφήνουν πίσω τους εκατόμβες νεκρών και ανυπολόγιστες καταστροφές.
Σε διεθνές επίπεδο, η ιστορική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο μετά από μια προεκλογική καμπάνια – φωτιά και δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις ΗΠΑ και το ψηφιακό χρήμα και αλλάζει εκ νέου τις γεωπολιτικές ισορροπίες στα δύο πολεμικά μέτωπα.
Τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου, οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή ήταν ιδιαίτερα πυκνές -και ανησυχητικές.
Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άναψε το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) από την Ουκρανία, προκαλώντας επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο που μετρά ήδη 1.000 και πλέον ημέρες.
Η Ρωσία «απάντησε» με τη χρήση ενός νέου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, του Oreshnik, ενώ παράλληλα ανανέωσε το πυρηνικό της δόγμα.
Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στις αρχές του Δεκέμβρη έδωσε πνοή ελευθερίας στους βασανισμένους πολίτες, ωστόσο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή.
Δείτε το βίντεο του CNN Greece με τις σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που κλείνει.