Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ισπανία μετά τις φονικές πλημμύρες – Παιχνίδι ευθυνών στις λάσπες
Σκηνές αποκάλυψης εκτυλίσσονται στη Βαλένθια μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Dana» που σάρωσε την ισπανική πόλη, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ώρα που περνά. Στο μεταξύ, το παιχνίδι ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει, με τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας να κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν.
Με τουλάχιστον 95 επιβεβαιωμένα θύματα και δεκάδες αγνοούμενους, η τραγωδία συνιστά μια από τις χειρότερες που έχει ζήσει η Βαλένθια. Η περιοχή έχει στο παρελθόν βιώσει την καταστροφή του φράγματος «Tous» το 1982, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν οκτώ άνθρωποι, ενώ η μεγάλη πλημμύρα της Βαλένθια το 1957, οδήγησε στο θάνατο 81 πολιτών και την υπερχείλιση του ποταμού «Turia».
Ο ποταμός αυτός ήταν και η αιτία να πλημμυρίσει αυτή τη φορά η Βαλένθια, με ολόκληρες περιοχές να θάβονται στη λάσπη, βουνά από αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και να στοιβάζονται στους δρόμους και τους Ισπανούς να μετρούν τις πληγές τους καθώς οι περιουσίες τους χάθηκαν εν μία νυκτί.
Το χρονικό του συναγερμού και οι ευθύνες
Απ’ ότι φάνηκε όμως, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το μέγεθος της καταστροφής, με τον χείμαρρο να αιφνιδιάζει τους πάντες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κατηγορείται πως έδρασε καθυστερημένα, καθώς όταν εξέδωσε προειδοποίηση στις 20:15 την Τρίτη (29/10), οι πλημμύρες είχαν ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
«Το μέγεθος της τραγωδίας εγείρει αμφιβολίες για το εάν ο πληθυσμός προειδοποιήθηκε εγκαίρως: Η Πολιτική Προστασία έστειλε προειδοποίηση ενώ είχαν ήδη πλημμυρίσει περιοχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η El Mundo.
Όμως τα λάθη δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. Αστοχίες και προβληματικοί χειρισμοί σημειώθηκαν και στην επιχείρηση εκκένωσης. «Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν όλη τη νύχτα της Τρίτης (29/10) σε βιομηχανικές περιοχές και σε δρόμους επειδή είχε τεθεί σε ισχύ διακοπή κυκλοφορίας».
Οργή επικρατεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να διερωτώνται γιατί οι τοπικές Αρχές και η κυβέρνηση δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Περικοπή δαπανών
Ως μια ακόμη αιτία για την τραγωδία καταγγέλλεται και η περικοπή δαπανών, σύμφωνα με το BBC.
Ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλένθια, ο συντηρητικός Κάρλοζ Μαζόν είχε αποφασίσει να καταργήσει τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (UVE) με το σκεπτικό ότι ήταν αναποτελεσματική.
Η μονάδα αυτή είχε δημιουργηθεί από τον προκάτοχό του, ακριβώς για να ανταποκριθεί σε συνθήκες όπως και αυτή. Με την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι, ο Μαζόν την κατήργησε, μια απόφαση που υπερασπίστηκε και το Λαϊκό Κόμμα (PP).
Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο εργαζομένων της περιοχής «Intersindical» εκτόξευσε «πυρά» κατά της απόφασης αυτής που τελικά φαίνεται να ήταν μοιραία. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή «βάζοντας σε προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα επιδεινώνουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων».
«Ποντικοπαγίδα»
Αποκαλυπτικές είναι, στο μεταξύ, οι μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν. Η Μαρί Κάρμεν και η Μπετρίζ επέστρεφαν στην περιοχή Πικασέντ με την 70χρονη μητέρα τους μετά από ένα ιατρικό ραντεβού στο νοσοκομείο. Δεν είχε πέσει «ούτε σταγόνα μέχρι τις 7:30 μ.μ.
«Υπήρχε λίγο νερό που άρχισε να συσσωρεύεται στο δρόμο, αλλά, μέσα σε λίγα λεπτά, έγινε ποντικοπαγίδα που παραλίγο να μας κοστίσει τη ζωή» σημειώνουν.
«Αυτό που συνέβη είναι ντροπή και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γιατί δεν μας προειδοποίησαν και γιατί δεν διέκοψαν νωρίτερα την κυκλοφορία. Όταν χτύπησε ο συναγερμός στο κινητό μας τηλέφωνο, τα αυτοκίνητά μας ήταν ήδη βυθισμένα στο νερό» εξηγεί η Κάρμεν.