Τρεις επικοινωνίες σε διάστημα λίγων ημερών είχαν Νετανιάχου και Τραμπ – Κοινή στάση για το Ιράν
Σε ανοικτή επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς όπως αποκάλυψε κατά το υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής (10/11) έχουν ήδη μιλήσει τρεις φορές τις τελευταίες μέρες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι δυο τους έχουν την ίδια θέση για την ιρανική απειλή.
Ο Τραμπ έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, αλλά δεν έχει παράσχει ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα το επιτύχει. Στη νικητήρια ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι «δεν είχαμε πολέμους» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι ενώ άλλοι έχουν πει ότι θα ξεκινήσει πολέμους, «εγώ δεν πρόκειται να ξεκινήσω πόλεμο. Θα σταματήσω τους πολέμους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον πρώην πρόεδρο για τη νίκη του αυτή την εβδομάδα, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η νίκη «προσφέρει μια νέα αρχή για την Αμερική και μια ισχυρή επαναδέσμευση στη μεγάλη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής».
Ο Ντοβ Γουάξμαν, καθηγητής ισραηλινών σπουδών στο UCLA, δήλωσε ότι η προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μικτή ευλογία για τον Νετανιάχου.
Από τη μία πλευρά, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι ανοιχτός στο να αναγνωρίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναν αλλαγμένο χάρτη του Ισραήλ, με τουλάχιστον μέρος της Δυτικής Όχθης να προσαρτάται επίσημα στο ίδιο το Ισραήλ. Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να είναι δεκτικός στην υποστήριξη μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα, είπε.
Αλλά ο Τραμπ και ο στενός του κύκλος, όπως αναφέρει η Washinghton Post είναι επίσης πολύ πιο πιθανό από τους προηγούμενους προέδρους να περικόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία αριθμεί δισεκατομμύρια κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες.
«Ο Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό μια αποστροφή προς την αμερικανική εξωτερική βοήθεια», , πρόσθεσε ο Γουάξμαν.
«Μπορεί να αναρωτηθεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν το καλύτερο μέρος της συμφωνίας», κατέληξε.