Κόσμος

Τυφώνας Μίλτον: Εκκενώνουν μαζικά τη Φλόριντα – «Ζήτημα ζωής και θανάτου» λέει ο Μπάιντεν

Για το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον, του χειρότερου τον τελευταίο αιώνα ετοιμάζεται η Φλόριντα με χιλιάδες πολίτες είτε να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, είτε να μένουν και να προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους. 

Στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο, οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν.

Ο τυφώνας Μίλτον που πνέει με ανέμους 260 χιλιομέτρων την ώρα αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, ο τυφώνας Χελέν – η φονικότερη καταιγίδα στην ηπειρωτική χώρα μετά τον Κατρίνα το 2005 – έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 225 άτομα. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Τουλάχιστον 14 από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στη Φλόριντα.

Δραματική έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητώντας τους να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, και αν ο Θεός το θέλει δεν θα είναι, αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απλώς δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκτός της χώρας αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Δεδομένης της πιθανής καταστροφής από την καταιγίδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα προκειμένου να επιβλέψει τις προετοιμασίες για την καταιγίδα – εκτός από τη συνεχιζόμενη αντιμετώπιση του τυφώνα Χέλεν.

«Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας εκκένωσης … αλλά ο χρόνος αυτός τελειώνει» σημείωσε με τη σειρά του ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Το γραφείο του κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

O Μίλτον χτυπά τη Φλόριντα η οποία μετρά ακόμη τις πληγές της από το πέρασμα της Χέλεν AP Photo/Rebecca Blackwell

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και σε τμήματα της Τζόρτζια.

Τι λένε οι κάτοικοι

«Δεν θα ήθελα να είμαι εκεί», δήλωσε ο Τζέραλντ Λίμους. «Αυτή θα είναι μια καταιγίδα που θα αλλάξει τη ζωή μας, όπου κι αν χτυπήσει».

Ο Λίμους, ο οποίος έχει ζήσει στο Μπράντεντον όλη του τη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει εκκενωθεί ποτέ για οποιαδήποτε προηγούμενη καταιγίδα. Αποφάσισε όμως ότι πρέπει να το κάνει για την ασφάλεια της οκτάχρονης κόρης του.

«Απλώς την κοίταξα και δεν μπορούσα να την αφήσω να ζήσει μια τέτοια τραυματική εμπειρία», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (8/10). «Είναι ένα ρίσκο που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε».

Μία άλλη κάτοικος αγωνίζεται να ανοικοδομήσει το σπίτι της στην Άννα Μαρία της Φλόριντα, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο μήνα από την Χέλεν, έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας τέσσερα όταν χτύπησε.

«Αυτός εδώ θα είναι πολύ χειρότερος από τη Χελέν», είπε μιλώντας στο BBC, ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένη στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη.

«Το αυτοκίνητό μου καταστράφηκε ολοσχερώς, όλοι μας απολυθήκαμε από τη δουλειά μας και τα υπάρχοντά μου καταστράφηκαν. Αφού χτυπήσει αυτή η καταιγίδα, θα γίνω επίσημα άστεγη».

Δεν εγκαταλείπουν όλοι τα σπίτια τους

Η Σίνα Πέρκινς δήλωσε στο BBC ότι παραμένει στην Τάμπα, όπου ζει σε ένα νεόδμητο σπίτι εκτός των ζωνών υποχρεωτικής εκκένωσης.

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πραγματικά πόσος σχεδιασμός πρέπει να υπάρχει σε μια τέτοια απόφαση», είπε, προσθέτοντας ότι έχει δύο μεγάλα σκυλιά.

«Υπάρχει τόση πολλή κίνηση και σχεδόν καθόλου βενζίνη διαθέσιμη αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι ξεμένουν από βενζίνη στην εθνική οδό».

H ίδια δήλωσε ότι η βενζίνη μεταφέρεται με φορτηγά στους σταθμούς, ενώ σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύχθηκαν επίσης κατά μήκος των δρόμων για να διευκολύνουν την εκκένωση.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button