πολιτική

Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Μισός αιώνας παρουσίας στην πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας

Μισό αιώνα ζωής, μισό αιώνα συνεχούς παρουσίας συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ένα φεστιβάλ που, ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη του καθενός, έχει γράψει ιστορία τόσο στο πολιτικό όσο και το καλλιτεχνικό επίπεδο της χώρας.

Από το βήμα και τις σκηνές των 50 Φεστιβάλ έχουν περάσει εμβληματικές μορφές της Τέχνης και της πολιτικής, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην μεταπολιτευτική ιστορία.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ξεκίνησε τα βήματά του τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης. Στις 19,20 και 21 Σεπτεμβρίου 1975 στο Γήπεδο Ζωγράφου, πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή και είναι αφιερωμένο στην δράση της ΚΝΕ και του περιοδικού της, του «Οδηγητή» κατά την διάρκεια της δικτατορίας.

Ο πολύγραφος της «Πανσπουδαστικής» από την παρανομία, που εκτέθηκε στο πρώτο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή το 1975

ΑΡΧΕΙΟ KNE

Για επτά χρόνια το Φεστιβάλ, έως και το 1983, πραγματοποιείται στο Άλσος Περιστερίου, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών που ταυτίζονται με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Στο 3ο Φεστιβάλ, ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει το ποίημα, που γράφει για την ΚΝΕ, «Τα παιδιά της ΚΝΕ», ενώ αξιοσημείωτη είναι και η στιγμή που στο 12ο Φεστιβάλ εμφανίζεται η Μερσέντες Σόσα στη σκηνή.

festival kne loizos xylouris mariza kox

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καισαριανή, τον Σεπτέμβριο του 1976. Ανάμεσά τους, ο Μάνος Λοΐζος, ο Νίκος Ξυλούρης, η Μαρίζα Κωχ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΝΕ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έδωσε και δίνει το βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία. Το 1982 για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς: έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ποιήματος – διηγήματος και θεατρικού έργου. Στην κριτική επιτροπή μεταξύ άλλων βρίσκονταν ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

florakis-ritsos.jpg

Ο Γιάννης Ρίτσος με τον Χαρίλαο Φλωράκη στο 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι, το Σεπτέμβριο του 1980.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΚΕ

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί γνωστά και καταξιωμένα ονόματα

Το 1994 το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Αιγάλεω στο οποίο φιλοξενήθηκαν πάνω από 20 μεγάλες συναυλίες, με γνωστά και καταξιωμένα ονόματα της μουσικής σκηνής, καθώς και δεκάδες νεανικά μουσικά συγκροτήματα. Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Στέλιος Βαμβακάρης, Αντώνης Βαρδής, Γιώτα Βέη, Λία Βίσση, Βαγγέλης Γερμανός, Πέτρος Δουρδουμπάκης, Γιώργος Δημητριάδης και «Μικροί Ήρωες», Χριστίνα Μαραγκόζη, Νάμα, Προύσα, Βασίλης Καζούλης, Χαΐνηδες, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες.

tsaknis maxairitsas 19ofestibal kne odigiti.jpg

Ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην σκηνή του 18ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καισαριανή το Σεπτέμβριο του 1992

ΑΡΧΕΙΟ ΚΝΕ

Για πάνω από 10 χρόνια το Φεστιβάλ φιλοξενείται στην Πανεπιστημιούπολη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Μαρίας Δημητριάδη που συμμετείχε και στο 23ο Φεστιβάλ: «για μένα η σημερινή ημέρα έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Μετά από πολλά χρόνια στο σπίτι μου, αποφάσισα αυτό το καλοκαίρι να αρχίσω να ξανατραγουδάω, και πιστεύω ότι ήταν πολύ σωστό και αναγκαίο συγχρόνως, να ξεκινήσω από το χώρο μου. Γιατί το θεωρώ χώρο μου το Φεστιβάλ. Εκτός από το πολιτικό μέρος, υπάρχει και κάτι το πολύ συγκινησιακό, γιατί αισθάνομαι ότι έχω επιστρέψει σπίτι μου».

thanos mikroutsikos sto 7o-festibal tis kne.jpg

Ο Θάνος Μικρούτσικος στην σκηνή του 7ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι τον Σεπτέμβριο του 1981

ΑΡΧΕΙΟ ΚΝΕ

Μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν και από τα Ιλίσια όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, οι «Πυξ Λαξ», Νίκος Πορτοκάλογλου, Ορφέας Περίδης, Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.ά.

dimitris mitropanos ferstiba KNE.jpg

Ο Δημήτρης Μητροπάνος χορεύει ζεϊμπέκικο στην σκηνή του 36ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση τον Σεπτέμβριο του 2010.

ΚΝΕ

Το καλοκαίρι του 2007 σημαδεύεται από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβρη οδήγησε στην ματαίωση των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Πραγματοποιήθηκε όμως μια ογκώδης και δυναμική συναυλία στο ΣΕΦ, της οποίας τα έσοδα δόθηκαν για την ενίσχυση πυρόπληκτων μαθητών της Ζαχάρως.

xaris kai panos katsimixas sto 16o festibal kne.jpg

Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας στην σκηνή του 16ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Γκράβα τον Σεπτέμβριο του 1990

ΑΡΧΕΙΟ ΚΝΕ

Το Φεστιβάλ επιστρέφει στην δυτική Αθήνα

Το 2010 το Φεστιβάλ επιστρέφει στη δυτική Αθήνα, στον χώρο που πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα, το πάρκο Τρίτση. Το 42ο Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από το μουσικό αφιέρωμα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο που διηύθυνε ο ίδιος. Τις τρεις ημέρες εμφανίστηκαν σπουδαίοι ερμηνευτές και συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Στάθης Δρογώσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Λάκης Χαλκιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιώργος Μαργαρίτης.

manos katrakis sto 2o-festival-kne.jpg

Ο Μάνος Κατράκης απαγγέλλει στο 2ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καισαριανή τον Σεπτέμβριο του 1976

ΑΡΧΕΙΟ ΚΚΕ

Το 2018 στο «100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ» μετά την κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα τον λόγο παίρνει η Αχεντ Ταμίμι, η 17χρονη Παλαιστίνια, σύμβολο του αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Το 2020, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ προσαρμοσμένο στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις πανδημίας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διαμορφώνοντας τους χώρους παίρνοντας υπόψη την προστασία της υγείας των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

47festibal kne pandhmia.jpg

Η Κεντρική εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ στα Ιλίσια, με τα μέτρα για την πανδημία σε ισχύ το 2020

ΑΡΧΕΙΟ ΚΝΕ

Φέτος το 50ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεσμεύεται ότι θα είναι αντάξιο της ιστορίας του, συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας τον θεσμό για τα επόμενα. Το ίδιο το τετραήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τις συζητήσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες, το επιβεβαιώνουν. Ακόμη και η δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και πριν από αυτό, όπως το 2ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με την παρουσία του Εμίρ Κουστουρίτσα την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους να εντυπωσιάζει και να συγκινεί.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button