Κόσμος

Φλέγεται το Ισραήλ: Οργή χιλιάδων πολιτών κατά Νετανιάχου μετά το θάνατο των έξι ομήρων

Ευθύνες στον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιρρίπτουν οι Ισραηλινοί πολίτες για τον θάνατο των έξι ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, απαιτώντας να συναφθεί συμφωνία με την οργάνωση για εκεχειρία στη Γάζα, προκειμένου να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι στα σπίτια τους. 

Περισσότεροι από 300.000 Ισραηλινοί έχουν βγει οργισμένοι στους δρόμους διαδηλώνοντας, στήνοντας οδοφράγματα και ζητώντας να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, προτού να είναι αργά.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων

AP Photo/Ariel Schalit

Συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ αναφέρθηκαν το βράδυ της Κυριακής (1/9) σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Πολλοί Ισραηλινοί απέκλεισαν δρόμους στο Τελ Αβίβ και διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το al jazeera.

Israel Palestinians, omhroi, hostages

Διαδήλωση για την επιστροφή των ομήρων και την επίτευξη εκεχειρίας

AP Photo/Ariel Schalit

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ανέφερε ότι ο θάνατος των έξι ομήρων ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας του Νετανιάχου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών και την επιστροφή των αγαπημένων τους στο σπίτι τους.

Απεργία στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων

«Η ιδέα ότι η στρατιωτική πίεση στη Γάζα θα επιτρέψει στους ομήρους να επιστρέψουν έχει καταρρεύσει»: Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος της ισραηλινής πόλης Γκιβαταγίμ, ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, κήρυξε γενική απεργία την Δευτέρα (2/9) απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είχε καλέσει σε απεργία ως απάντηση στον θάνατο έξι Ισραηλινών ομήρων των οποίων οι σοροί εντοπίστηκαν το Σάββατο (31/8) στη Ράφα και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Μετά τον δήμαρχο της Γκιβαταγίμ, στο κάλεσμα για απεργία ανταποκρίθηκε και ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως ο δήμος θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία για να υποστηρίξει τις οικογένειες των αιχμαλώτων.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση τους εγκατέλειψε, αλλά το κράτος του Ισραήλ είμαστε εμείς. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ομήρους και τις οικογένειές τους, ο δήμος του Τελ Αβίβ-Γιάφα συμμετέχει στην απεργία» έγραψε ο Χουλντάι στο X.

«Αύριο, από το πρωί έως το μεσημέρι, δεν θα υπάρχει δημόσια εξυπηρέτηση και θα επιτρέψουμε σε όλες τις γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους να βγουν έξω και να στηρίξουν τον αγώνα των οικογενειών. Βγείτε στους δρόμους».

Στην απεργία συμμετέχει το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία του Ισραήλ, η Histadrut, κάλεσε σε γενική απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η ένωση είπε ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ο κύριος κόμβος αεροπορικών μεταφορών του Ισραήλ, θα κλείσει από τις 8 το πρωί (05:00 GMT) τη Δευτέρα, καθώς σκοπεύει να επηρεάσει σημαντικούς τομείς της οικονομίας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και της υγειονομικής περίθαλψης.

«Η συμφωνία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της Histadrut, Arnon Bar-David.

Προσφεύγει δικαστικά κατά της απεργίας ο υπουργός Οικονομικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προσέφυγε δικαστικά κατά της απεργίας με σκοπό να την μπλοκάρει.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία – η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων – έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button