Φλώρινα: Μάχη για τη ζωή δίνει ο 55χρονος – Έρευνες για το μονοξείδιο του άνθρακα στο ξενοδοχείο
Έρευνες που μπορούν να οδηγήσουν στην απάντηση του βασικού ερωτήματος για το πώς προκλήθηκε η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο ξενοδοχείο στη Φλώρινα, διεξάγουν οι Αρχές που ανέλαβαν δράστη από τα ξημερώματα της Κυριακής (27/10).
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Λιμνοχώρι, όταν μετά τη διαρροή 14 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με έναν 55χρονο από την Πάτρα να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μάλιστα στο δωμάτιο που διέμενε το ζευγάρι, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να σπάσουν τα παντζούρια και τα τζάμια που ήταν κλειστά για να καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο άτυχος 55χρονος που μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όπου διασωληνώθηκε, στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ η κατάσταση του 55χρονου είναι κρίσιμη (12.20 μ.μ.) και ο άτυχος άνδρας δίνει μάχη για την ζωή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη απο την έλλειψη οξυγόνου. Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα. Η σύζυγος του νοσηλεύεται και αυτή σε σοβαρή αλλά καλύτερη κατάσταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Το ζευγάρι από την Πάτρα είχε πάει για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Συγγενικά του πρόσωπα έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής στο νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση.
Εννέα άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (13.00 μ.μ.) οι δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειο νοσοκομείου Πτολεμαΐδας αναμένεται να πάρουν επίσης εξιτήριο. Οι άλλοι δύο μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του 55χρονου θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία, μέχρι οι γιατροί να εξετάσουν εκ νέου το απόγευμα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη και αρχικά υπέθεσαν ότι ήταν τροφική δηλητηρίαση. Καθώς τα αρχικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, αίσθημα κακουχίας, και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με αυτά ενός κοινού ιού, όπως η γρίπη, ή άλλων ασθενειών, όπως τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα.
Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.
Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης, είχε επιβάλει στις 20 Οκτωβρίου 2024 πρόστιμο πάνω απο 10 χιλ. ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ανακριβή και αναληθή στοιχεία, που χρησιμοποίησε για την άδεια λειτουργίας.
Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται ηλεκτρονικά, στην οποία διαπιστώθηκαν από την εν λόγω υπηρεσία οι παραβάσεις με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου και σήμερα στην σφράγιση της ξενοδοχειακής μονάδας μετά και τα περιστατικά δηλητηρίασης των 14 ατόμων.
Τέσσερα ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Τη δική της σημασία έχει η ανάρτηση του Μηχανολόγου Μηχανικού ΑΠΘ, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι Ενεργειακός Επιθεωρητής και ο οποίος μιλώντας στο MEGA, εξέθεσε τους πιθανούς λόγους που συνέβη η δηλητηρίαση των 14 ανθρώπων.
Όπως ανέφερε τα ερωτηματικά που ανακύπτουν είναι τα εξής:
– Πως δημιουργήθηκαν συνθήκες ατελούς καύσης; Δεν υπήρχε επαρκής αέρας στο χώρο του λεβητοστάσιο; ή για κάποιο λόγο η καιόμενη ποσότητα αερίου ήταν δυσανάλογη μεγάλη σε σχέση με το υπάρχοντα αέρα καύσης; Είχε γίνει ρύθμιση του καυστήρα; Μάλλον όχι.
– Τα ανοίγματα αερισμού κ εξαερισμού του λεβητοστάσιου ήταν ανοικτά και διαστασιολογικά σωστά; Γιατί αν δεν ήταν ανοικτά, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν συνθήκες ατελούς καύσης και συγκέντρωσης CO».
– Υπήρχε ανιχνευτής διαρροής CO, αν ναι τότε θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός στο κτήριο. Δυστυχώς πολλές εγκαταστάσεις καύσης ορυκτών καυσίμων δεν έχουν τέτοιους ανιχνευτές, έχουν συνήθως μόνο καπνού ή εκρηκτικών αερίων!
– Πολλές εγκαταστάσεις που έχουν κεντρικό σύστημα προσαγωγής ζεστού αέρα μέσω αεραγωγών, έχουν τις κλιματιστικές μονάδες στον ίδιο χώρο με τα λεβητοστάσια! Λάθος.
Πού στρέφονται οι έρευνες
Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν καθώς το ξενοδοχείο στη Φλώρινα ήταν κλειστό για αρκετό καιρό, έγινε μεγάλη ανακαίνιση και η ξενοδοχειακή μονάδα άνοιξε και πάλι στις 13 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο πως ο σωλήνας διαφυγής των αερίων από την καύση είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτήριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να πέρασαν στο σύστημα εξαερισμού.
Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου.