Κόσμος

Φρίκη δίχως τέλος: Καταγγελίες για ομαδικό τάφο με 100.000 πτώματα έξω από τη Δαμασκό

Ο επικεφαλής του Syrian Emergency Task Force, μιας συριακής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ, καταγγέλλει στο Reuters ότι εντοπίστηκε ομαδικός τάφος έξω από τη Δαμασκό της Συρίας και περιέχει τουλάχιστον 100.000 πτώματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ.

«Είναι μια εξαιρετικά συντηρητική εκτίμηση», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Μουάζ Μουσταφά, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε στο αλ Κουταϊφά, 40 χλμ βόρεια της Δαμασκού και είναι ένας από τους πέντε ομαδικούς τάφους που έχει εντοπίσει η οργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουσταφά λέει ότι είναι βέβαιος πως υπάρχουν περισσότεροι ομαδικοί τάφοι, ενώ μεταξύ των θυμάτων, περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Βρετανοί και πολίτες άλλων εθνικοτήτων πέραν των Σύρων. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τους ισχυρισμούς του Μουσταφά.

Ο Μουσταφά έφτασε στη Συρία αφού ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα και το καθεστώς κατέρρευσε μετά την αστραπιαία επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών. Υποστηρίζει ότι το τμήμα πληροφοριών της συριακής αεροπορίας ήταν «υπεύθυνο για τα πτώματα που πήγαιναν από στρατιωτικά νοσοκομεία, αφού οι άνθρωποι είχαν βασανιστεί μέχρι θανάτου».

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης σε χώρους από το δημοτικό γραφείο τελετών της Δαμασκού, το προσωπικό του οποίου βοήθησε να τα ξεφορτώσουν από ψυγεία τρακτέρ-ρυμουλκούμενων, είπε.

«Μπορέσαμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εργάζονταν σε αυτούς τους ομαδικούς τάφους που είχαν μόνοι τους δραπετεύσει από τη Συρία ή που βοηθήσαμε να δραπετεύσουν», είπε ο Μουσταφά. Η ομάδα του μίλησε με οδηγούς μπουλντόζας που αναγκάστηκαν να σκάψουν τάφους και «πολλές φορές, κατόπιν εντολής, στοίβαζε τα πτώματα για να τα χωρέσει και μετά τα σκέπασε με χώμα», είπε.

Ο Μουσταφά εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι χώροι των τάφων δεν ήταν ασφαλείς και είπε ότι έπρεπε να διατηρηθούν για να διαφυλαχθούν τα στοιχεία για έρευνες.

Εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί από το 2011, όταν η καταστολή των διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του από τον Άσαντ εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ο Άσαντ και ο πατέρας του Χαφέζ, ο οποίος προηγήθηκε ως πρόεδρος και πέθανε το 2000, κατηγορούνται από Σύρους, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες κυβερνήσεις για εκτεταμένες εξωδικαστικές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων στο διαβόητο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Ο Άσαντ αρνήθηκε επανειλημμένα ότι η κυβέρνησή του διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτήρισε τους επικριτές του ως εξτρεμιστές. Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Koussay Aldahhak δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ανέλαβε τον ρόλο τον Ιανουάριο – ενώ ο Άσαντ ήταν ακόμη στην εξουσία – αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει οδηγίες από τις νέες αρχές και ότι θα «συνεχίσει να υπερασπίζεται και να εργάζεται για τον συριακό λαό».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button