Φυσικό αέριο: Τέλος στις ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη – Τα νέα δεδομένα
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας πρόκειται να σταματήσουν, καθώς λήγει η τρέχουσα πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, το Κίεβο έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει στο τέλος του τρίτου έτους του.
Τι αλλάζει στην ΕΕ
Η ΕΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταστεί ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία έως το 2027. Αρκετές χώρες, όμως, έχουν ήδη σταματήσει να λαμβάνουν αέριο μέσω αγωγών από τη Μόσχα για περισσότερο από δύο χρόνια.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι σχετικά μικρές, σχεδόν στο 5% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Άλλωστε, μετά την έναρξη του πολέμου, το μερίδιο της Μόσχας στην αγορά της ΕΕ μειώθηκε σημαντικά, από το 35% – 40% που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, όπως και η Αυστρία μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.
Ωστόσο, «στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η διακοπή της διαμετακόμισης δεν θα είναι αισθητή όσον αφορά τις ποσότητες ή τις τιμές» σύμφωνα με τον Τζορτζ Ζάχμαν (Georg Zachmann), ειδικό σε θέματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.
«Δεδομένες» οι υψηλές τιμές
Παρά τις «ψύχραιμες» φωνές των αναλυτών, η πραγματικότητα για τους καταναλωτές είναι διαφορετική.
Το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο 45% το 2024 επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία που προσπαθούν να ανακάμψουν από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για ένα αβέβαιο 2025.
Η στιγμή της λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας φαίνεται επικίνδυνη, με τα ευρωπαϊκά αποθέματα εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός πρόκειται να γίνει ψυχρότερος, αυξάνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συμβόλαια φυσικού αερίου για το επόμενο έτος φέρουν ήδη ένα premium, ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τιμές είναι έτοιμες να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που τελικά μεταφράζεται σε μεγαλύτερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.
Μάλιστα, ορισμένοι traders εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της διακοπής των ροών θα είναι έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα υψηλότερος από ό,τι αν συνεχιστούν οι ροές.
«Οι υψηλές τιμές αναπόφευκτα επιβάρυναν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της MET Group τη Δευτέρα.
Όσον αφορά το μέλλον, «οι καθυστερήσεις στη χωρητικότητα ή η ισχυρότερη από το αναμενόμενο ζήτηση από την Ασία – λόγω της οικονομικής ανάκαμψης ή του κρύου καιρού – θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά».
Τα 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που στέλνει σήμερα η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας κάθε χρόνο αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά, η απώλεια μιας από τις τελευταίες εναπομείνασες οδούς για το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε μια ήδη στενή αγορά φυσικού αερίου και θα ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές υψηλότερα, ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects αυτό το μήνα.