Επικαιρότητα

Φωτιές μέχρι τον Οκτώβριο: Οι νέες προκλήσεις από τη διεύρυνση της αντιπυρικής περιόδου

Τα πάνω από 70.000 στρέμματα που καήκαν στην Κορινθία τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, τονίζουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ότι πλέον η χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με επέκταση της περιόδου όπου ο φυσικός πλούτος της χώρας –και όχι μόνο- είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, για το γεγονός ότι οι πυρκαγιές δεν ξεσπούν πλέον μόνο τους μήνες του καλοκαιριού: Ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί φέτος από 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, είναι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, αυξημένος σχεδόν κατά 22%.

Ειδικότερα από 1/1/2024 έως 1/5/2024 εκδηλώθηκαν 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί 2.907. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μιας και οι θερμοκρασίες που καταγράφθηκαν το ίδιο διάστημα, είναι υψηλότερες από τα επίπεδα της εποχής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των πυρκαγιών στα Πιέρια Όρη, που ξέσπασε στις 31 Μαρτίου και έκαιγε μέχρι τις 3 Απρίλίου σε μια περιοχή που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν χιονοκάλυψη, ενώ όπως διαπιστώθηκε, κάποιες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου ανέπτυξαν πυρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά, που μέχρι πρότινος θα αντιστοιχούσαν σε φωτιές που θα εκδηλώνονταν το καλοκαίρι.

Πυροσβέστης σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς

Χάρης Γκίκας

Τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, έχουν αλλάξει και οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα υπόψη και να διαμορφωθεί ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Θ. Γιάνναρος: Υψηλά διεπιστημονικό πρόβλημα οι δασικές πυρκαγιές

«Λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει αλλάξει και το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον, το οποίο είναι πλέον θετικό, στην εκδήλωση πυρκαγιών», σημείωσε μιλώντας στο CNN Greece, o πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Τόνισε ότι πλέον οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι φωτιές παίρνουν εύκολα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις.

«Χρειάζεται πλέον ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες είναι ένα υψηλά διεπιστημονικό πρόβλημα», σημείωσε ο Θ. Γιάνναρος.

Σύμφωνα με τον ειδικό, απαιτείται να μελετηθούν οι φετινές πυρκαγιές προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι, να υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα και και απόκριση κατά την εκδήλωση φωτιάς, αλλά και για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

fotia, pyrkagia, pirkagia

Επιχείρηση πυρκαγιάς από αέρος στο Βαρνάβα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Π. Αλιζιώτη: «Το μοντέλο που ακολουθούμε δεν είναι ορθό»

Καμπανάκι κινδύνου για το μοντέλο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, υπό τις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, κρούει και η Παρασκευή Αλιζιώτη, Καθηγήτρια Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το μοντέλο που ακολουθούμε δεν είναι το ορθό, όσο αφορά την διάρθρωση του πυροσβεστικού Σώματος και το δόγμα πυρόσβεσης», σημείωσε λέγοντας ότι οι αντιπυρικές ζώνες ή τα drones επιτήρησης δεν αρκούν από μόνα τους με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Επισημαίνει ότι απαιτείται ενδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και καλύτερη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα η πυρκαγιά. «Πρέπει να υπάρχει κόσμος μέσα στο δάσος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αλιζώτη.

Προειδοποίησε ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κινδυνεύουν τα μοναδικά οικοσυστήματα που διαθέτει η χώρα, τονίζοντας ότι δεν είναι «απλά» δάση που καίγονται, αλλά ένας μεγάλος φυσικός πλούτος που με ανεκτίμητη αξία, που θα μπορούσε, λόγω των ιδιαίτερων γενετικών χαρακτηριστικών, θα μπορούσε να αντισταθεί στην κλιματική αλλαγή.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button