Κόσμος

Χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού εντοπίστηκαν στις συσκευασίες τροφίμων

Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και πλαστικών επιτραπέζιων σκευών, και δεκάδες από αυτές μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι 76 γνωστές ή δυνητικές καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και προέρχονται από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μπορούν να βρεθούν στους ανθρώπους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Food Packaging Forum.

«Το να απαλλαγούμε από αυτές τις γνωστές ή ύποπτες καρκινογόνες ουσίες στην προμήθεια των τροφίμων μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε η Muncke.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στις συσκευασίες τροφίμων, οι 40 έχουν ήδη ταξινομηθεί ως επικίνδυνες από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση τους.

Πίσω στο 2007, ο οργανισμός επιστημονικών ερευνών Silent Spring Institute δημοσίευσε έναν κατάλογο με 216 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όγκους στους μαστούς των τρωκτικών. Μια επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού τον Ιανουάριο του 2024, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, βρήκε 921 πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 642 που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οιστρογόνων ή προγεστερόνης, έναν άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Στο πλαστικό, αλλά και στο χαρτί και το χαρτόνι

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη (24/9) στο περιοδικό Frontiers in Toxicology, συνέκρινε την παραπάνω βάση δεδομένων του Silent Springs Institute με τη βάση δεδομένων FCChumon, η οποία δημιουργήθηκε από το Food Packaging Forum και καταγράφει τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και έχουν ανιχνευθεί στον άνθρωπο· στο μητρικό γάλα, στο αίμα, στα ούρα και στους ιστούς.

Στη μελέτη βρέθηκαν χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, γνωστό καρκινογόνο που συνδέεται με καρκίνο του μαστού σε ζώα και ανθρώπους, η 4,4-μεθυλενο-δις (2-χλωροανιλίνη), πιθανό καρκινογόνο που συνδέεται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η 2,4-τολουολοδιαμίνη, που βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους σε ζώα, και η ο-τολουιδίνη, χρωστική που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό πλαστικών και χαρτιού.

«Οι χρωστικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλαστικά, χαρτί, χαρτόνι και άλλα υλικά και μπορεί να έχουν μερικές αρκετά τοξικές ιδιότητες», δήλωσε η Jenny Kay, ερευνήτρια στο Silent Spring Institute. «Τα πλαστικά δεν είναι ο μόνος ένοχος».

Μάλιστα, ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες προήλθε από τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων, 89 ύποπτες καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε χάρτινα και χαρτονένια δοχεία.

Δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, PFAS

Αρκετές από τις χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στη μελέτη ήταν δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις ή PFAS (υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες). Οι τελευταίες, χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων για να αποτρέψουν το λίπος και τα υγρά να διαπεράσουν τα περιτυλίγματα των τροφίμων και τα χαρτονένια ποτήρια. Οι PFAS μπορούν επίσης να βρεθούν στο μελάνι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση λογότυπων και οδηγιών στις συσκευασίες τροφίμων.

Οι PFAS συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και διάφορες χρόνιες ασθένειες, καθώς και με περιορισμένη απόκριση στα εμβόλια, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Όσον αφορά τις φθαλικές ενώσεις, έχουν συνδεθεί με την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών.

Η δισφαινόλη Α ή BPA, είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και διαταραχές του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά. Στους ενήλικες, η χημική ουσία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, στυτικής δυσλειτουργίας, καρκίνου και με 49% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός 10 ετών.

Με πληροφορίες από: Chemicals linked to breast cancer leach into our foods, study finds by Sandee LaMotte, CNN




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button