Χιλιάδες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ιταλία στη Λιβύη
Περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επαναπροωθήσει στη Λιβύη οι ιταλικές Αρχές με ανθρωπιστικές οργανώσεις να διεκδικούν να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, για παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
«16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και επαναπροωθήθηκαν σώοι στη Λιβύη από τον Ιανουάριο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πιαντεντόσι, μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Mediterranea» η ανάρτηση αυτή αποδεικνύει ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.
Μη ασφαλής χώρα η Λιβύη
Η Λιβύη, όμως δεν είναι ασφαλής χώρα, γεγονός που «έχουν επαληθεύσει οι πιο σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε η Mediterranea σε ανακοίνωσή της, κρίνοντας πως η επαναπροώθηση ανθρώπων εκεί παρά τη θέλησή τους είναι, κατά συνέπεια, «πολύ σοβαρό έγκλημα».
Η συνεργασία «στις δραστηριότητες απέλασης προσφύγων και εκτοπισμένων προς τη χώρα αυτή αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και της Σύμβασης του Αμβούργου για τη διάσωση στη θάλασσα», επέμεινε η οργάνωση, καλώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» από το ΔΠΔ.
Βυθισμένη στο χάος και στους διχασμούς μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο διέλευσης μεταναστών που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την αστάθεια σε άλλα κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Από το 2017, η Ιταλία και η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη συνεργάζονται στο πλαίσιο αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες, που έλαβε πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.